Roladki schabowe w boczku z zapiekanymi ziemniakami

Roladki schabowe w boczku z zapiekanymi ziemniakami
Roladki schabowe w boczku z zapiekanymi ziemniakami

Roladki schabowe w boczku z zapiekanymi ziemniakami, faszerowane żółtym serem i całość zapieczona w piekarniku.

Pyszny, szybki obiad na każdy dzień.

Schab nie jest przesuszony, boczek nadaje charakterystycznego smaku potrawie, a wypływający ser dodatkowo wzbogaca smak potrawy.

Bardzo smaczny sposób na przygotowanie schabu w innej niż tradycyjna wersja.

 

Przepis na cztery roladki schabowe w boczku z zapiekanymi ziemniakami.

 

SKŁADNIKI:

4 plastry schabu

8 plasterków boczku parzonego

100 g sera żółtego

sól

pieprz czarny mielony

papryka słodka

olej do smażenia

2-3 ziemniaki

przyprawa do ziemniaków

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie na średnio miękko.

Odcedzić i przestudzić.

Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić na cienkie plastry.

Oprószyć solą, czarnym pieprzem mielonym i słodką papryką.

Ser żółty pokroić na cztery kawałki.

Na każdym plastrze rozbitego i doprawionego schabu ułożyć plaster sera i zwinąć w roladkę, a każdą roladkę owinąć w dwa plasterki boczku parzonego.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć roladki schabowe w boczku z każdej strony.

Do naczynia żaroodpornego przełożyć podsmażone roladki schabowe, wlać również tłuszcz z patelni.

Podgotowane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i również włożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć przyprawą do ziemniaków.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Naczynie żaroodporne z roladkami schabowymi i ziemniakami nakryć i włożyć do gorącego piekarnika.

Zapiekać pod przykryciem 25 minut, następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 15 minut bez przykrycia.

Roladki schabowe w boczku z zapiekanymi ziemniakami podawać z ulubiona surówką.

Roladki schabowe w boczku z zapiekanymi ziemniakami

2 Replies to “Roladki schabowe w boczku z zapiekanymi ziemniakami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.