
Roladki schabowe z boczkiem i zieloną papryką to smaczne roladki z mięsa wieprzowego pysznie nadziane.
Schab w formie roladek faszerowany boczkiem, cebulą i zieloną papryką, która po przygotowaniu nie jest rozgotowana, ale miękka, a jednocześnie chrupiąca, a całość podduszona i podana z pysznym sosem śmietanowo-sojowym z cebulką i papryką 🙂
Roladki schabowe z boczkiem i zieloną papryką to danie, które świetnie sprawdzi się jako codzienny, ale tez odświętny obiad.
Gorąco zachęcam do przygotowania 🙂
Przepis na cztery Roladki schabowe z boczkiem i zieloną papryką.
SKŁADNIKI:
4 plastry schabu
sól
czarny pieprz mielony
100 g boczku ( użyłam Boczek Po Staremu firmy Duda )
2 zielone papryki
2 średnie cebule
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 szklanka bulionu warzywnego , wieprzowego lub drobiowego
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka koperku suszonego
PRZYGOTOWANIE:
Plastry schabu opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety.
Oprószyć solą i czarnym pieprzem mielonym.
Papryki oczyścić, opłukać, osuszyć i połowę jednej pokroić w długie paski, pozostałe pokroić w kosteczkę.
Cebule obrać, opłukać osuszyć i jedną pokroić w piórka, a drugą posiekać.
Na każdym kotlecie schabowym poukładać plastry boczku na całej długości, następnie wyłożyć po trochę piórek cebuli i pasków papryki zielonej.
Zwinąć i uformować roladki.
Na patelni rozgrzać olej wraz z masłem i na gorący tłuszcz włożyć przygotowane roladki, usmażyć na średniej mocy palnika na lekko rumiano.
Po usmażeniu roladki schabowe z boczkiem i zieloną papryką zdjąć z patelni.
Na tłuszcz po smażeniu mięsa przełożyć posiekana cebule i zeszklić, dodać pokrojona w kostkę zielona paprykę i sos sojowy, podsmażyć kilka minut.
Do podsmażonej cebuli i papryki wlać bulion i włożyć roladki schabowe.
Gotować na małej mocy palnika około 20-30 minut po przykryciem odwracając roladki w trakcie gotowania.
Do sosu dodać śmietankę, gotować do uzyskania pożądanej gęstości.
Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, wsypać koperek.
Roladki schabowe z boczkiem i zieloną papryką podawać z ulubionymi dodatkami.

Na pewno można się najeść jeśli lubi się mięsne potrawy 🙂
Dokładnie tak 🙂
Uwielbiam wszelakiego rodzaju roladki, te powyższe wyglądają bardzo soczyście i aromatycznie 🙂 Udanej niedzieli Aniu :-*
Dziękuje pięknie i wzajemnie życzę udanej niedzieli 🙂
Robię podobne tylko z serem żółtym , wędlinką i ogórkiem kiszonym 🙂
Na pewno robisz pyszne roladki 🙂
Za schabem nie przepadam, ale w Twojej wersji na pewno bym się skusiła 🙂
Bardzo się cieszę i zachęcam do przygotowania Joasiu 🙂
Coś dla mnie, lubię wszelakie roladki.
Ja również bardzo lubię 🙂
Pięknie wyglądają w przekroju. Boczek nadaje soczystości mięsu schabowemu. Musi być pyszne:)
Jest rewelacyjne 🙂 Wypróbuj 🙂
Bardzo ciekawy przepis.
Dziękuję ślicznie i polecam 🙂
Zdecydowanie cos dla mnie!!
Bardzo się cieszę Marzenko 🙂
Jak to smacznie wygląda.Chetnie zapisze przepis.Pozdrawiam 🙂
Zapisz i wypróbuj, polecam 🙂
Pozdrawiam 🙂
Ale one fajnie wyglądają! I smakują zapewne równie rewelacyjnie!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Dziękuję bardzo, smakują rewelacyjnie 🙂
Pozdrowionka serdeczne przesyłam 🙂
wygląda wspaniale! 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
U Ciebie jak zwykle pyszny i bardzo pożywny obiadek 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
Są ślicznie rumiane! Bardzo apetyczne 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
uwielbiam rolady, zawsze wyglądają elegancko a smakują tak, ze palce lizać:)
Oj tak, to prawda 🙂 Ja też bardzo lubię wszelkiego rodzaju roladki 🙂
Aniu, ale one super wyglądają i boczek daje smak. Znowu przepis do zapamiętania, super gotujesz, uściski.
Dziękuję bardzo Jolu 🙂
Ściskam mocno 🙂
Pysznie się zapowiadają 🙂 Bardzo ciekawe połączenie smaków
Dziękuję i oczywiście polecam 🙂
Świetnie wyglądają w przekroju:)
Dziękuję bardzo Ewuniu 🙂
Aniu obiadek pyszny, ze palce lizać 🙂
Dziękuję ślicznie Asiu 🙂
Fajny przepis :))
Pięknie dziękuję 🙂
Bardzo lubię i ładuje zawsze dużo sera żółtego 😛 ale dziś był kotlecik 🙂
Na pewno były mega smaczne 🙂
Pychotka takie roladki, mniam
Dziękuję bardzo 🙂
Pyszne mięsko, bardzo podoba mi się pomysł na sos
Dziękuję bardzo i zachęcam do przygotowania 🙂
Wyglądają baaardzo smakowicie 🙂
Dziękuję bardzo i polecam 🙂
Ładnie się prezentują, ja długo nie mogłam się przekonać do rolad z wieprzowiny.
Roladki wieprzowe są pyszne 🙂 Dobrze, że już się do nich przekonałaś 🙂
Takie roladki na niedzielny obiad – palce lizać 🙂
Dziękuję bardzo i polecam 🙂
paprykę bym na czerwono zamieniła jeśli smak by nie stracił zbytnio:)
Lepiej zostaw papryczkę i wypróbuj z zieloną 🙂
nie lubię zelonej ani żółtej:) albo czerwona albo żadna:))
No to niech jest czerwona 😀
Aniu! Roladki są do wypróbowania , Robię różne i z różnymi nadzieniami z papryką również , Ale zawsze biorę czerwoną paprykę z zieloną jeszcze nie jadłam , muszę wypróbować – Pozdrawiam Cię Cieplutko
Wypróbuj Krysiu, bo smakują mega pysznie 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
wygladaja bardzo apetycznie i ten sos mmm
Bardzo się ciesze, że Ci się podoba 🙂
Nie jestem zwolenniczką schabu, ogólnie rzadko jem inne mięso niż pierś z kurczaka, ale chętnie spróbowałabym tych roladek. Wyglądają apetycznie 😀
Pięknie dziękuję 🙂 Schab tak przygotowany jest bardzo smaczny – nie jest suchy 🙂 Polecam 🙂
Anula,przepysznie 🙂 Uwielbiam Twoje przepisy za ich roznorodnosc,zaskakujace polaczenie smakow ,ale takze za praktycznosc 🙂 Dla mnie to ogromny plus…dania,ktore moge przygotowac z wyprzedzeniem i beda smakowaly wybitnie:) Dziekuje Aniu za ten przepis …bardzo ulatwi mi zycie 🙂 BUziaki Renata
Jest mi bardzo miło Renatko, wesołe przepisy Ci się podobają i mam nadzieję, że jeszcze nie raz znajdziesz wśród nich coś co przypadnie Ci do gustu 😊
Pozdrawiam serdecznie i przesyłam uściski 😊
oj pyszne i treściwe na pewno:)
Zgadza się 😊
A wiesz, że chętnie bym się nawet skusiła na te roladki?
Ach, muszą smakować świetnie.
Super, piszę się.
Pozdrawiam poniedziałkowo 🙂
To prawda, smakują świetnie. Polecam 😊
Pozdrowionka serdeczne 😊
Wspaniale wyglądają!!! I z pewnością równie dobrze smakują 🙂
Oj tak, smakują genialnie 😊
Wyglądają pysznie !
Pięknie dziękuję 🙂
Szczególnie w przekroju prezentują się bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję ślicznie 🙂
Ale cudownie je nadziałaś. Idealny niedzielny obiadek 🙂
Dziękuję ślicznie i polecam 🙂
Aniu, pysznie wygląda i pewnie pysznie smakuje. ja bardzo często korzystam z twoich przepisów. I ten też mi się podoba:)
Bardzo się ciesze Iwonko i serdecznie dziękuję :)Roladki oczywiście polecam 🙂 Są pyszne 🙂
Zielonej papryki nie lubię, ale resztę przyjmuję bez problemu 😛
Wielka szkoda, że nie lubisz, ale jakby co to możesz wymienić na inny kolorek 🙂
Świetne roladki 🙂
Dziękuję ślicznie 🙂
Pyszna propozycja na obiad 🙂
Dziękuję ślicznie 🙂
Wspaniałe roladki 🙂
Ślicznie dziękuję 🙂
Takie roladki smakują wyśmienicie 🙂 Bardzo lubię dodatek boczku do roladek 🙂 Same pyszności na blogu 🙂
Pozdrawiam,
Patryk
Dziękuję ślicznie 🙂 Bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam 🙂