Raffaello bez pieczenia

Raffaello bez pieczenia
Raffaello bez pieczenia

Raffaello bez pieczenia, czyli ciasto kokosowe na maślanych herbatnikach.

Smaczne herbatniki, które przełożone kremem budyniowym z dużą ilością kokosu smakują świetnie, a ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Raffaello bez pieczenia najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce – herbatniki zmiękną, ciasto łatwo można pokroić i bardzo szybko zjeść 🙂

Polecam 🙂

 

Przepis na blaszkę o wymiarach 22*32 cm

 

SKŁADNIKI:

Krem:

3 budynie śmietankowe bez cukru ( 40 g każdy )

3/4 szklanki cukru

1 litr mleka

200 g masła

150 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

400 g herbatników maślanych

50 g wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE:

Krem – z mleka, cukru i budyni w proszku ugotować bardzo gęsty budyń.

Nakryć folią spożywczą i wystudzić.

Masło w temperaturze pokojowej dokładnie utrzeć na puszystą masę – masło i budyń muszą mieć taką samą, pokojową temperaturę.

Do puszystej masy maślanej dodawać po łyżce budyń, utrzeć.

Do tak przygotowanego kremu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.

Krem podzielić na cztery części – trzy części równe i jedna mniejsza.

Blaszkę ( 22*32 cm ) natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Do tak przygotowanej blaszki włożyć warstwę herbatników, na herbatniki wyłożyć jedną z trzech większych części kremu kokosowego, wyrównać i nakryć kolejną warstwą herbatników.

Na herbatniki kolejna porcja ( większa ) kremu, następnie herbatniki, ponownie krem ( większa część ), herbatniki i znowu krem ( mniejsza porcja ).

Górna warstwę kremu posypać wiórkami kokosowymi.

Raffaello bez pieczenia przechowywać w lodówce.

Uwaga!

Herbatników należy mieć w zapasie trochę więcej niż podana przeze mnie ilość ponieważ ciasta różnią się grubością, a co za tym idzie może okazać się, że ciastek będzie mniej niż potrzeba i nie wystarczy na pokrycie całego ciasta.

Raffaello bez pieczenia

Raffaello bez pieczenia

Raffaello bez pieczenia

149 Replies to “Raffaello bez pieczenia”

    1. Jeśli chcesz je przełamać żeby było jeszcze pyszniejsze na ostatnią warstwę kremu wysyp świeże maliny, tylko takie jędrne bez soku i nakryć ostatnią porcją herbatnikow smarujac je lekko od spodu by się do malinek przykleily, nie dość ze wygląda w przekroju jak porządny tort, to smakuje jeszcze obledniej, polecam.

    1. Żeby było bardziej fit robiłam na cienkich krakersach, ksylitolu zamiast cukru i ubitym mleczku kokosowym zamiast masła -plus jak wyżej napisalam świeże malinki i było mniej grzeszne, a również pyszne.

  1. wygląda pysznie ^^ teraz naszła mnie ochota na coś słodkiego 😛 będę buszować po szafkach haha 😀 większość twoich przepisów jest genialna!
    Pozdrawiam my-dream-is-love.blogspot.com

  2. Super przepis, chyba zrobię w weekend ale czy zamiast ciastek mogę po prostu zrobić biszkopt i na to masę z przepisu?
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.