Quesadilla z kurczakiem

Quesadilla z kurczakiem
Quesadilla z kurczakiem

Quesadilla z kurczakiem to moja urozmaicona wersja dania z kuchni meksykańskiej.

W oryginale w zależności od regionu, przygotowuje się ją z placka kukurydzianego lub pszennego – w mojej wersji z samodzielnie robionym plackiem pszennym.

Do przyrządzenia Quesadilli stosuje się głównie placki i ser, który musi się roztopić, ale wzbogaca się ją również w inne dodatki takie jak papryka, czy kiełbaski, albo tak jak w mojej wersji w mięso kurczaka.

Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu. 🙂

 

Przepis na cztery Quesadille z kurczakiem

 

SKŁADNIKI:

Placki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka gorącej wody

1 łyżka oleju

szczypta soli

Nadzienie:

300 g filetu z piersi kurczaka

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 pomidory

sól

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka oregano

2 łyżki oleju

150 g żółtego sera

PRZYGOTOWANIE:

Placki – mąkę pszenną przesypać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać.

Wlać gorącą wodę i łyżkę oleju, dokładnie wyrobić przy pomocy miksera.

Ciasto odstawić na około 30 minut.

Po tym czasie na suchej patelni usmażyć cztery placki – smażyć krótko pilnując, aby się nie przypiekły i były jasne, bo później będą ponownie zapiekane.

Nadzienie – filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średniej wielkości kostkę.

Cebulę i ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć i posiekać.

Pomidory sparzyć, obrać skórkę i rozdrobnić na mus przy pomocy blendera, następnie dodać bazylię i oregano, dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i na gorący tłuszcz włożyć posiekaną cebulę i czosnek.

Podsmażyć kilka minut, dodać pokrojony filet z kurczaka, posolić, dodać słodką i ostrą paprykę.

Mieszając od czasu do czasu podsmażyć całość do miękkości mięsa.

Dodać pomidory z przyprawami i całość przez chwilę zasmażać.

Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Na jednej połowie pszennego placka wyłożyć trochę tartego sera, nałożyć 1/4 nadzienia mięsnego, oprószyć serem i złożyć na pół.

W taki sam sposób postąpić z pozostałymi składnikami.

Na suchej patelni ułożyć Quesadillę i smażyć na małym ogniu z każdej strony do roztopienia sera.

Quesadilla z kurczakiem najlepiej smakuje podana od razu po usmażeniu.

Quesadilla z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.