Pulpeciki z kurkami w sosie śmietanowym

Pulpeciki z kurkami w sosie śmietanowym
Pulpeciki z kurkami w sosie śmietanowym

Pulpeciki z kurkami w sosie śmietanowym to świetny przepis na pyszne danie z mięsa mielonego i kurek 🙂

Miękkie pulpeciki z dodatkiem kaszy manny, kurki, a całość w kremowym sosie śmietanowym.

Pulpeciki z kurkami w sosie śmietanowym to danie łatwe w przygotowaniu i niesamowicie smaczne.

Polecam 🙂

 

Przepis na około 10 sztuk dania Pulpeciki z kurkami w sosie śmietanowym

 

SKŁADNIKI:

Pulpeciki:

250 g mięsa mielonego drobiowego

sól

czarny pieprz mielony

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 ząbek czosnku

3/4 szklanki kaszy manny

1 jajko

1-2 łyżki tartej bułki ( opcjonalnie )

Sos:

1 łyżka masła

200 g kurek

sól

czarny pieprz mielony

2 liście laurowe

4 ziarna pieprzu

750 ml wody

1 łyżka mąki pszennej

0,5 szklanki śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE:

Mięso mielone przełożyć do miseczki.

Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, natkę pietruszki i jajko.

Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

Wsypać kaszę mannę i dokładnie wyrobić – jeśli masa jest zbyt klejąca dla łatwiejszego jej formowania można dodać tartą bułkę.

Z wyrobionej masy mięsnej uformować pulpeciki.

W garnku zagotować osoloną do smaku wodę z dodatkiem liści laurowych i ziaren pieprzu.

Do gotującej się wody włożyć pulpeciki i gotować około 10 minut na małej mocy palnika.

Po ugotowaniu wyjąć, płyn zredukować do około pół litra.

Kurki oczyścić, umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem.

Duże pokroić na mniejsze kawałki, a małe pozostawić w całości.

Na patelnię włożyć masło i na gorący tłuszcz przełożyć pokrojone kurki.

Smażyć na małej mocy palnika do odparowania płynu.

Po usmażeniu przełożyć do garnka z wywarem po gotowaniu pulpecików, gotować kilka minut.

Mąkę wymieszać w małej ilości zimnej wody i wlać do wywaru, dokładnie wymieszać, zagotować.

Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, wsypać natkę pietruszki, a następnie dodać śmietanę.

Do ugotowanego sosu przełożyć pulpeciki.

Pulpeciki z kurkami w sosie śmietanowym podawać z ulubionymi dodatkami.

Pulpeciki z kurkami w sosie śmietanowym

Pulpeciki z kurkami w sosie śmietanowym

Pulpeciki z kurkami w sosie śmietanowym

97 odpowiedzi do “Pulpeciki z kurkami w sosie śmietanowym”

  1. Pulpeciki to delikatniejsza wersja kotletów mielonych. Uwielbiam z różnymi sosami. Aniu, zrobiłaś pyszne danie, bo sos z kurkami do tych pulpecików to strzał w 10! Wspaniałe danie i pięknie podane. Ummm, mniam 🙂

    1. Nigdy nie robiłam w wersji bez glutenu, ale przypuszczam, że dobrze sprawdzi się do pulpecików kaszka kukurydziana, a do zagęszczenia sosu mąka kukurydziana 😊

  2. Aniu! Oj kusisz samymi smakołykami , Wygląda pysznie , i tak za pewnie smakuje, Nie wiem tylko czy kurki dostanę – Pozdrawiam Cieplutko – Krysia

  3. Wyglądają cudownie i na pewno są pyszne. Uwielbiam pani inspirujące przepisy, dzisiaj będę robić placuszki z manny z pani przepisu, na pewno dam znać jak wyszły 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.