Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną
Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną to taki rodzaj ciastek/deseru, który nie musi być reklamowany, ani przedstawiany, bo znają te pyszne ciastka wszyscy.

Ostatnio w cukierniach ciężko kupić takie ptysie, które wypełnione są prawdziwą bitą śmietaną, więc postanowiłam zrobić je sama.

Wykonanie nie jest skomplikowane, czas pieczenia i oczekiwania krótki, a wszystkie składniki łatwo dostępne i niedrogie.

Nie można również zapomnieć o satysfakcji jaką daje samodzielne przygotowanie ptysi z bitą śmietaną, którymi zajada się i zachwala rodzinka. 🙂

 

Przepis na 15 ptysi z bitą śmietaną

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

1 szklanka wody

100 g masła

1 szklanka mąki pszennej

0,5 łyżeczki sody

3 jajka

Nadzienie:

500 ml śmietanki 30%

2 usztywniacze do śmietany

3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – szklankę wody zagotować z masłem.

Mąkę pszenną wymieszać z sodą i w całości dodać do gotującej się wody z tłuszczem.

Intensywnie mieszając gotować przez kilka minut – masa musi zacząć zbijać się w kulę i odklejać od ścianek garnka.

Zdjąć z ognia i przestudzić.

Chłodną masę dokładnie zmiksować z jajkami.

Ciastem napełnić rękaw cukierniczy.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskać ciasto w sporych odstępach formując ptysie.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Wstawić blachę do gorącego piekarnika i piec około 25 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.

Upieczone ptysie wystudzić.

Nadzienie – usztywniacze do śmietany wymieszać z 3 łyżkami cukru pudru.

Zimną śmietankę ubijać na wysokich obrotach, w trakcie ubijania dodać cukier puder wymieszany z usztywniaczami.

Ubijać śmietankę tylko do uzyskania pożądanej konsystencji ( nie ubijać dłużej niż to potrzebne, aby śmietanka nie zaczęła się rozwarstwiać).

Chłodne ptysie porozcinać, napełnić bitą śmietaną i złożyć.

Ptysie z bitą śmietaną oprószyć cukrem pudrem.

Ptysie z bitą śmietaną

2 Replies to “Ptysie z bitą śmietaną”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.