Potrawka z cieciorką i brukselką

Potrawka z cieciorką i brukselką
Potrawka z cieciorką i brukselką

Moja dzisiejsza propozycja na pożywne i sycące danie to potrawka z cieciorką i brukselką.

Danie jest  bezmięsne i łatwe w przygotowaniu, bo jednogarnkowe, a do tego bardzo smaczne 🙂

Cieciorka wraz z miękką, ale nie rozgotowaną brukselką, podduszona wraz z ryżem i podana z pomidorkami stanowi niesamowicie smaczne danie, które świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja.

Polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na 2-3 porcje dania Potrawka z cieciorką i brukselką.

 

SKŁADNIKI:

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

1 szklanka bulionu warzywnego + około 1/2 szklanki do uzupełniania płynu

1 puszka cieciorki

15 brukselek

sól

czarny pieprz mielony

50 g ryżu

2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

1/2 szklanki passaty pomidorowej

1 łyżeczka ziół dalmatyńskich

pomidorki truskawkowe lub koktajlowe

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kostkę.

Ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć i posiekać.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem, zeszklić.

Do zeszklonej z czosnkiem cebuli dodać odsączoną cieciorkę z puszki, wlać bulion.

Brukselkę dokładnie opłukać i również przełożyć na patelnię.

Gotować na małej mocy palnika około 10 minut, a następnie wsypać suchy ryż, dodać przyprawę suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i gotować na małej mocy palnika do miękkości składników.

W razie potrzeby dolewać bulion.

Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem mielonym, wsypać zioła dalmatyńskie i wlać passatę pomidorową.

Dusić kilka minut pod przykryciem.

Gotową potrawkę przełożyć do miseczek.

Pomidorki truskawkowe opłukać, osuszyć, pokroić na ćwiartki i wyłożyć na potrawę.

Potrawka z cieciorką i brukselką jest gotowa do podania 🙂

Potrawka z cieciorką i brukselką

Potrawka z cieciorką i brukselką

Potrawka z cieciorką i brukselką

101 Replies to “Potrawka z cieciorką i brukselką”

  1. Tak, jak już pisałam nieraz uwielbiam cieciorkę! Podoba mi się idea takiej potrawki.
    Danie śliczne i na pewno smaczne.
    Czarujesz przepiękne wspaniałości.
    Pozdrowionka piątkowe 🙂

  2. Aniu,czasami mam wrazenie,ze dziala miedzy nami jakas telepatia :))) Rano rozmawialam z corka o zupie z cieciorki a tu prosze ….. genialna jestes 🙂 Kolejny przepis,ktory zapisuje we wlasnej ksiazce kucharskiej :)) Mega 🙂 Sciskam goraco :))) buziaki Renata

    1. Cieszę się Renatko, że danie przypadło Ci do gustu i faktycznie chyba jakaś telepatia jest między nami, bo o ile dobrze pamiętam to już kiedyś tak było, że o czymś myślałaś, a u mnie się pojawiło 🙂
      Pozdrowionka serdeczne 🙂

  3. W gimnazjum uwielbiałam brukselkę i cieciorkę, teraz mi nie smakują. A niby powinno być na odwrót 😉 No nic, kiedy się w końcu do nich przekonam, chętnie skorzystam z przepisu!

  4. Witam szukałam w necie przepisu na wykorzystanie brukselki i znalazłam ten i własnie szykuje produkty i bach nie mam puszki cieciorki ,ale mam suchą ile mam suchej namoczyć? (mysle ze szklanka suchej starczy) jak Ty myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.