Polędwiczki z suszonymi pomidorami

Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Polędwiczki z suszonymi pomidorami

Polędwiczki z suszonymi pomidorami to bardzo łatwe i mega smaczne danie obiadowe, które przygotujecie w zaledwie pół godziny.

Delikatne mięso i pyszny sos na bazie śmietany z dodatkiem suszonych pomidorów.

Całość smakuje świetnie, a danie warte jest wypróbowania 🙂

Gorąco do tego zachęcam 🙂

 

Przepis na dwie-trzy porcje dania Polędwiczki z suszonymi pomidorami

 

SKŁADNIKI:

1 polędwiczka wieprzowa ( około 500 g )

3 łyżki oleju z pomidorów suszonych

3 łyżki sosu sojowego ciemnego

1,5 szklanki wody

8 suszonych pomidorów

0,5 szklanki śmietanki 30%

sól

pieprz czarny mielony

1 plaska łyżeczka mąki ziemniaczanej – opcjonalnie

natka pietruszki do dekoracji

Asystentka Online - wirtualna asystentka

PRZYGOTOWANIE:

Polędwiczkę oczyścić z błonek, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić w plasterki o szerokości około 1,5 cm.

Każdy plasterek polędwiczki delikatnie rozbić dłonią.

Na patelnię wlać olej z suszonych pomidorów i na gorący tłuszcz przełożyć kawałki mięsa.

Obsmażyć na każdej ze stron po około 2 minuty.

Wlać sos sojowy i wodę, gotować na małej mocy palnika przez około 15 minut.

Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki i dodać do potrawy.

Wlać śmietankę i całość gotować około 10 minut.

Polędwiczki z suszonymi pomidorami doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w małej ilości zimnej wody i dodać do sosu, dokładnie wymieszać, zagotować.

Polędwiczki z suszonymi pomidorami podawać oprószone posiekaną natką pietruszki z ulubionymi dodatkami.

Polędwiczki z suszonymi pomidorami

Polędwiczki z suszonymi pomidorami

Polędwiczki z suszonymi pomidorami

 

104 Replies to “Polędwiczki z suszonymi pomidorami”

  1. Aniu, wyglądają obłędnie, ten cudny kolor!
    Ja robiłam ostatnio polędwiczki w zaprawie miodowo-musztardowej, tez smakowały, a do tego kopytka lub kuskus, do wyboru 🙂

  2. Lubię polędwiczki, bo to bardzo delikatne mięso, niewymagające długiej obróbki termicznej.
    Choć już pora późnej kolacji, Twój obiad z przyjemnością spałaszowałabym nawet teraz:)

  3. Świetny przepis, który można delikatnie zmienić według swojego uznania, ponieważ zamiast ziemniaków, może być kasza.
    Będę musiał spróbować takiego przepisu 🙂

    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.