Polędwiczki wieprzowe z orientalną nutą

Polędwiczki wieprzowe z orientalną nutą
Polędwiczki wieprzowe z orientalną nutą

Polędwiczki wieprzowe z orientalną nutą to pyszne mięsko przygotowane w bardzo aromatycznej marynacie i wraz z warzywami zapieczone w piekarniku.

Polędwica jest pyszna, nie jest przesuszona i smakuje świetnie.

Mięso jest średnio wysmażone, a kolor bardzo mocnego wysmażenia zyskuje dzięki marynacie, przyprawom i dodatkowi ciemnego sosu sojowego, który bardzo lubię dodawać do mięs 🙂

Pyszne mięso, miękkie, ale nie rozgotowane warzywa, a do tego ziemniaczki ugotowane w mundurkach.

Polędwiczki wieprzowe z orientalną nutą w takim zestawieniu smakują wybornie 🙂

Polecam przygotować według mojego przepisu 🙂

 

Przepis na dwie polędwiczki wieprzowe z orientalną nutą.

 

SKŁADNIKI:

2 polędwiczki wieprzowe po około 350 g każda

4 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżeczka imbiru

1/4 łyżeczki chili

1 łyżeczka kardamonu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

3 marchwie

2 czerwone papryki

3 cebule

4 ząbki

3 łyżki oleju do smażenia

sól

PRZYGOTOWANIE:

Polędwiczki oczyścić z błonek, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Do miski wlać ciemny sos sojowy, wsypać imbir, chili, kardamon i gałkę muszkatołową, dokładnie połączyć.

Do miski z marynatą włożyć polędwiczki i mieszać, aby mięso dokładnie się nią pokryło, następnie odstawić do lodówki na około godzinę.

Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w tzw zapałkę.

Czerwone papryki oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki.

Cebule obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w piórka.

Ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć i pokroić na drobno.

Wszystkie przygotowane warzywa przełożyć do jednej miski i wymieszać.

Na patelni bardzo mocno rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć zamarynowane polędwiczki.

Smażyć z każdej strony około dwóch-trzech minut na bardzo dużym ogniu ( tłuszcz musi być bardzo gorący, aby polędwiczki pod wpływem wysokiej temperatury zamknęły wewnątrz soki ).

Po usmażeniu mięso zdjąć z patelni.

Na patelnię i tłuszcz po smażeniu mięsa włożyć warzywa , lekko posolić i podsmażać na średnim ogniu około 10 minut.

W trakcie smażenia warzyw nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.

Do naczynie żaroodpornego przełożyć podsmażone warzywa, na warzywa wyłożyć polędwiczki wieprzowe.

Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut na funkcji grzania góra dół.

Polędwiczki wieprzowe z orientalną nutą podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie ziemniaczki gotowane w mundurkach.

Polędwiczki wieprzowe z orientalną nutą

Polędwiczki wieprzowe z orientalną nutą

Polędwiczki wieprzowe z orientalną nutą

78 Replies to “Polędwiczki wieprzowe z orientalną nutą”

  1. Nigdy jeszcze nie próbowałam jeszcze takiej wersji polędwiczek.
    Bomba!
    Wyglądają bardzo apetycznie, no i na pewno tak smakują. Jak najbardziej orientalne nuty lubię.
    Trzeba teraz przetestować przepis.
    Pozdrowionka 🙂

    1. Tak, smakują rewelacyjnie 🙂 Smaki świetnie się komponują i całość smakuje wybornie 🙂
      Wypróbuj przepis, bo warto 🙂
      Pozdrowionka 🙂

    1. Używałam już kilku różnych firm ( zarówno jasne jaki ciemne ) poza drobną różnicą w składzie i znaczną w cenie nie widzę różnicy w smaku. Miałam Kikkoman – jest dosyć intensywny, jakby bardziej esencjonalny, ale dosyć drogi. Miałam Tao Tao – tani przeciętniak, chyba najtańszy na rynku, miałam kilka innych, których firm nie pamiętam i wszystko mniej więcej to samo. Obecnie mam House of Asia – jest naturalnie warzony, bez glutaminianu i cena dosyć niska. Jeśli na ten się zdecydujesz to poszukaj bez glutaminianu sodu – taką wersją udało mi się kupić. Wcześniej jeśli dobrze pamiętam miały glutaminian 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.