
Polędwiczka wieprzowa w panierce to świetna alternatywa dla tradycyjnie przygotowywanej polędwicy wieprzowej.
Bardzo lubię polędwiczkę, ale czasami mam ochotę przygotować ją w nieco inny sposób niż tradycyjny z dodatkiem sosu.
Polędwiczka wieprzowa w panierce przygotowana w sposób, który Wam proponuję jest soczysta, a chrupiąca panierka dodaje jej wyjątkowości.
Jest wyśmienita i na pewna przypadnie Wam do gustu.
Przepis na dwie polędwiczki wieprzowe w panierce.
SKŁADNIKI:
2 polędwiczki wieprzowe
2 łyżki oleju
1 kopiasta łyżka majonezu
1 kopiasta łyżka sosu BBQ
1 ząbek czosnku
sól
czarny pieprz mielony
1 łyżka musztardy starofrancuskiej z całymi ziarnami gorczycy
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
2 łyżki tartej bułki
PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczkę wieprzową opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzać olej i na bardzo gorący tłuszcz włożyć polędwiczki – tłuszcz musi być bardzo gorący, aby polędwiczka zamknęła wewnątrz soki.
Obsmażyć z obu stron, a następnie zdjąć z patelni i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Polędwiczkę posolić i oprószyć czarnym pieprzem mielonym.
Do miseczki przełożyć majonez, sos BBQ, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, musztardę starofrancuską i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać.
Na polędwiczki wyłożyć przygotowaną masę pokrywając wierzch i boki mięsa, a następnie posypać tartą bułką.
Naczynie z potrawą zakryć.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego włożyć zakryte naczynie z mięsem.
Piec 15 minut na funkcji grzania góra-dół, następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać kolejne 15 minut.
Polędwiczkę wieprzową w panierce po zdjęciu pokrywki można delikatnie zwilżyć pozostałym w patelni tłuszczem aby panierka ładniej się zarumieniła.