Podudzia kurczaka jak z KFC

Podudzia kurczaka jak z KFC
Podudzia kurczaka jak z KFC

Podudzia kurczaka jak z KFC to świetna alternatywa dla fast foodów kupowanych na mieście 🙂

Większość z nas lubi od czasu do czasu zjeść coś mniej zdrowego, ale można żeby to niezdrowe było odrobinę bardziej zdrowe można przygotować w domu i cieszyć się pysznym smakiem mając nieco mniej wyrzutów sumienia licząc kalorie 😉

Podudzia kurczaka jak z KFC są smaczne, niezbyt skomplikowane w przygotowaniu i na pewno przypadną Wam do gustu 🙂

Zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na 6 sztuk dania Podudzia kurczaka jak z KFC

 

SKŁADNIKI:

Marynata:

1 lekko czubata łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

6 podudzi kurczaka

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżeczki papryki słodkiej

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżeczka czosnku granulowanego

2 jajka

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Do miseczki wsypać składniki na marynatę – paprykę słodką, paprykę ostrą i sól, dokładnie wymieszać.

Podudzia kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie  dokładnie pokryć mięso przygotowaną mieszanką przypraw.

Tak przygotowane mięso włożyć do miski i włożyć do lodówki na około godzinę.

Do miski wbić jajka.

Do drugiej miski wsypać mąkę pszenną, dodać 2 łyżeczki papryki słodkiej, łyżeczkę papryki ostrej i łyżeczkę czosnku granulowanego, dokładnie wymieszać.

Zamarynowane mięso kurczaka panierować najpierw w jajku, następnie w mące z przyprawami.

Na patelni rozgrzać olej.

Na gorący tłuszcz włożyć panierowane podudzia i obsmażyć na złoty kolor po około 5 minut na każdej ze stron.

Po usmażeniu mięso zdjąć z patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z usmażonym mięsem.

Piec przez około 20 minut, następnie wyjąć z piekarnika i podawać 🙂

Podudzia kurczaka jak z KFC

Podudzia kurczaka jak z KFC

Podudzia kurczaka jak z KFC

128 odpowiedzi do “Podudzia kurczaka jak z KFC”

    1. No widzisz?! Jak tak mogą się ekscytować?! Szok normalnie, szok 😉
      A tak poważnie to miło mi, że dołączyłeś do grona moich komentatorów żeby podzielić się swoją cenną i merytoryczną opinią.
      Cenię sobie zdanie wszystkich czytelników i ich opinie, także te negatywne, więc zostań na dłużej i rozgość się 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  1. ja zrobię bardzo podobnie według twojego przepisu ale wcześniej nóżki sobie ugotuję z tego względu że mój piekarnik dalej nie funkcjonuje a obecnie mam bardzo duże i inne wydatki 🙂 więc pewnie zanim dorobi się nowego piekarnika to jeszcze rok czasu 😂😂😂

  2. Aniu trafiłaś z tym przepisem w dziesiątke 🙂 moje dzieciaki uwielbiają te skrzydełka czy tam udka z KFS powiem szczerze że i ja czasami je zjem 🙂 będę próbowała zrobić według Twojego przepisu takie skrzydełka może mi wyjdą 🙂

  3. wyglądają obłędnie! zdecydowanie muszę spróbować tą zdrowszą wersję 🙂 Dziękuję uprzejmie, że dzieli się Pani z nami tak cudownymi przepisami i ułatwia nam kuchenne życie 🙂 Dla mnie to niezwykle istotne.

  4. Dawno temu jak miałam frytkownice to robiłam takie kurczaczki właśnie w niej. Wtedy to była nowość i sprawdzało sie na wszelkich imprezach. Potem zrezygnowałam z frytkownicy i zapomniałam o tych smakołykach. Dziękuję za przypomnienie i za pomysł z patelnią i piekarnikiem 🙂 Pozdrawiam, piękne zdjęcia <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.