Pizza z salami i pieczarkami

Pizza z salami i pieczarkami
Pizza z salami i pieczarkami

Pizza z salami i pieczarkami na pewno nie potrzebuje zbyt długiego przedstawiania, bo zna taką wersję większość osób, ale na pewno zasługuje na przypomnienie i podzielenie się przepisem 🙂

Pizza, którą prezentuje jest na cieście drożdżowym, pokryta pysznym sosem pomidorowym, salami i pieczarkami, a całość oprószona mozzarellą.

Bardzo smaczna pizza z salami i pieczarkami, która mam nadzieję, że będzie Wam smakowała 🙂

 

Przepis na blaszkę o średnicy 24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

2 łyżki oliwy

3/4 szklanki ciepłej wody

płaska łyżeczka soli

płaska łyżeczka cukru

Sos:

3 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki wody

sól

czarny pieprz mielony

czosnek granulowany

1 łyżeczka bazylii

Dodatkowo:

100 g pieczarek

7 dużych plastrów salami

100 g startego sera mozzarella

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże i cukier przełożyć do miseczki, dodać ciepłą, ale nie gorącą wodę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży.

Dodać 2 łyżki oliwy i połączyć.

Do miski przesypać mąkę pszenną, dodać sól i rozpuszczone z cukrem drożdże.

Całość dokładnie wyrobić – ciasto będzie lepkie, ale takie ma pozostać.

Miseczkę z ciastem na pizzę nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Blaszkę lekko przesmarować oliwą i wyłożyć wyrośnięte ciasto drożdżowe – porozciągać w blaszce rękoma zwilżonymi w zimnej wodzie.

Formę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia ciasta, na czas przygotowywania pozostałych składników.

Do miseczki przełożyć składniki na sos i dokładnie je wymieszać.

Pieczarki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plasterki.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przesmarować przygotowanym sosem pomidorowym, poukładać salami, a następnie pieczarki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z pizzą i piec 20 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po podanym czasie pieczenia pizzę wyjąć, posypać tartym serem mozzarella i ponownie włożyć do piekarnika.

Zapiekać kolejne 10 minut do stopienia i zarumienienia sera.

Pizza z salami i pieczarkami nie wymaga ponownego smarowania sosem pomidorowym, ale zakazu nie ma 😉

Pizza z salami i pieczarkami

Pizza z salami i pieczarkami

Pizza z salami i pieczarkami

86 Replies to “Pizza z salami i pieczarkami”

  1. Miłośnikiem pizzy jest mój mąż. Tydzień temu, po wypadzie na grzyby, wspólnie zrobiliśmy właśnie z podgrzybkami. Przepis na ciasto jest prawie identyczny, ja dodaję odrobinę tartej gałki muszkatołowej. Z salami i pieczarkami również lubimy. Pychota:)

  2. Już tytuł “pizza” wywołała we mnie głód. Uwielbiam Aniu i wiesz, że robię podobnie jak ty? Choć raz zbliżyłam się do mistrzyni:)

  3. Pizzę robimy często, bo lubimy, ale zrezygnowałam z takie formy, bo ciężko było wyjąć ciasto, robię nieregularną na płaskiej blasze lub w dużej plackowej…zależnie od liczby biesiadników 🙂

  4. Pizzę robię regularnie przynajmniej raz w miesiącu. Mam stary sprawdzony przepis na ciasto (w zasadzie prawie identyczny jak Twój), a dodatki dostosowuję zazwyczaj do tego, co akurat jest w lodówce :)!!! Koniecznie muszę jednak zrobić sosik wg Twoich wskazówek Aniu :)!!!
    Mmmmm… zrobiłaś mi smaka na pizzę :D!!!

  5. Uwielbiam pizzę 🙂 Mąż często robi pizzę z peperoni i wszyscy ją uwielbiamy 🙂 Twojej też chętnie bym spróbowała 🙂
    obowiązkowo do pizzy musi być sos czosnkowy.

  6. Oczywiście włoskie klimaty, to moje klimaty. Jeśli chodzi o domową wersję tej potrawy, to Twoja Aniu jest rewelacyjna, robię bardzo podobnie, ale moja chyba nigdy nie wyglądała tak apetycznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.