Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami

Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami
Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami

Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami to rewelacyjne danie dla tych, którzy lubią mięso i bardzo ostre/pikantne potrawy doprawione alkoholem 😉

Mięso wieprzowe, papryki w różnych kolorach, grzybki suszone, a całość w aromatycznych przyprawach.

Danie jest bardzo smaczne, ale polecam przygotowanie dużej ilości wody do posiłku 😉

Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami jest bardzo rozgrzewający, sycący i pożywny.

Zachęcam do przygotowania.

 

Przepis na około 3 porcje dania Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami.

 

SKŁADNIKI:

Marynata:

1 łyżeczka papryki wędzonej

1/2 łyżeczki chili pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

400 g mięsa wieprzowego ( łopatka lub karkówka )

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu

2 cebule

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 papryka żółta

3/4 szklanki bulionu mięsnego

1/4 szklanki koniaku

30 g suszonych grzybów

sól – opcjonalnie

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Marynata – paprykę wędzoną, chili pieprz cayenne, kmin rzymski mielony i sól przesypać do miseczki, dokładnie wymieszać.

Do przypraw dodać oliwę z oliwek i dokładnie połączyć.

Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić w kostkę.

Pokrojone mięso przełożyć do miseczki z marynatą, dokładnie wymieszać do całkowitego pokrycia mięsa przyprawami i odstawić do lodówki na około godzinę.

W garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć zamarynowane mięso, usmażyć.

Cebule obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, a następnie dodać do usmażonego mięsa i całość podsmażać kilka minut.

Papryki oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paski, dodać do usmażonej z mięsem cebuli.

Całość smażyć kilka minut, następnie wlać bulion mięsny i koniak.

Grzyby suszone przelać wrzątkiem, dodać do potrawy, wsypać ziarna pieprzu kolorowego i całość dusić na małej mocy palnika do miękkości składników.

Potrawę doprawić do smaku solą jeśli jest taka potrzeba, dodać posiekaną natkę pietruszki.

Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie kasza Bulgur.

Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami

Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami

Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami

68 odpowiedzi do “Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami”

  1. Wspaniałości. Pyszności. Ten gulasz już mi pasuje np. do klusek śląskich. Aniu, marynata w której macerowało się mięso niewątpliwie dodaje pysznego smaczku całej potrawie. Muszę to wypróbować.
    Serdecznie, cieplutko Cię pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.