
Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami to rewelacyjne danie dla tych, którzy lubią mięso i bardzo ostre/pikantne potrawy doprawione alkoholem 😉
Mięso wieprzowe, papryki w różnych kolorach, grzybki suszone, a całość w aromatycznych przyprawach.
Danie jest bardzo smaczne, ale polecam przygotowanie dużej ilości wody do posiłku 😉
Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami jest bardzo rozgrzewający, sycący i pożywny.
Zachęcam do przygotowania.
Przepis na około 3 porcje dania Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami.
SKŁADNIKI:
Marynata:
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki chili pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
400 g mięsa wieprzowego ( łopatka lub karkówka )
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
2 cebule
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
3/4 szklanki bulionu mięsnego
1/4 szklanki koniaku
30 g suszonych grzybów
sól – opcjonalnie
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Marynata – paprykę wędzoną, chili pieprz cayenne, kmin rzymski mielony i sól przesypać do miseczki, dokładnie wymieszać.
Do przypraw dodać oliwę z oliwek i dokładnie połączyć.
Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić w kostkę.
Pokrojone mięso przełożyć do miseczki z marynatą, dokładnie wymieszać do całkowitego pokrycia mięsa przyprawami i odstawić do lodówki na około godzinę.
W garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć zamarynowane mięso, usmażyć.
Cebule obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, a następnie dodać do usmażonego mięsa i całość podsmażać kilka minut.
Papryki oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paski, dodać do usmażonej z mięsem cebuli.
Całość smażyć kilka minut, następnie wlać bulion mięsny i koniak.
Grzyby suszone przelać wrzątkiem, dodać do potrawy, wsypać ziarna pieprzu kolorowego i całość dusić na małej mocy palnika do miękkości składników.
Potrawę doprawić do smaku solą jeśli jest taka potrzeba, dodać posiekaną natkę pietruszki.
Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie kasza Bulgur.
Pamiętam jak moja Mama robiła gulasz – nie przepadałam bo to mięso ale wolałam, kiedy podawała go z kaszą niż ziemniakami… jakos bardziej mi pasuje 😉
Ja też lubię z kaszą, ale i z ziemniakami chętnie zjem 😉
Ważny sosik 🙂
Oj tak 🙂
I ogóreczek kiszony 😀
Oj tak, koniecznie 😉
Aniu pysznie i aromatycznie 🙂
Ślicznie dziękuję 🙂
Taki gulasz z dużą ilością papryki i grzybów jest najlepszy! 🙂
To prawda, bardzo taki lubię 🙂
Jak zawsze pysznie i pięknie podane 🙂 miłego dnia Aniu:)
Ślicznie dziękuję i wzajemnie 🙂
ale smakowitości, jak zawsze: wszystko smacznie <3
Dziękuję kochana 🙂
Aniu skorzystam z przepisu ,teraz akurat robię żeberka z Twojego przepisu pozdrawiam
Super Tereniu 🙂 Mam nadzieję, że żeberka smakowały 🙂
Super wygląda ten gulasz. Ja bym ograniczyła nieco przyprawy, bo jednak wolę gdy nie jest zbyt pikantnie;)
Ja dania pikantne bardzo lubię, ale to rzecz gustu i przyprawy można zmniejszyć 😉
Aniu ten gulasz wygląda tak smacznie, że zgłodniałam od samego patrzenia 😉
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Fajne jesienna propozycja 🙂
Pięknie dziękuję Dorotko 🙂
Aniu, tez takie lubię i robię, fajna rzecz!
Bardzo się ciesze, że mamy podobny gust Joasiu 🙂
Trafiłaś bo jak już jem grzyba to suszonego 😀 Prawdziwe mnie nie przekonują ;p
Cieszę się, że trafiłam w Twój gust 🙂
Zjadłabym teraz… A w domu będę dopiero po 18 🙁 wygląda pysznie!
Dziękuję Aniu i przykro mi, że tak późno będziesz bidulko w domku – biedna, głodna… :*
Do placków ziemniaczanych byłby idealny!
Oj tak, byłby super 🙂
Zainspirowalas mnie i wiem co jutro zrobię na obiad ❤
Cieszę się bardzo 🙂
Mniam 🙂
🙂 🙂 🙂
Mniam, wspaniale wygląda 🙂
Dziękuję bardzo i oczywiście polecam 🙂
Nie przepadam za pikantnymi potrawami, ale gulasz bardzo lubię!
Danie wygląda przepysznie, chciałoby się jeść:)
Dziękuję bardzo, a ilość przypraw można zmniejszyć 🙂
idealnie w mój smak:)
Bardzo się cieszę 🙂
Aniu danie wygląda obłędnie 🙂
Dziękuję ślicznie Aneczko 🙂
Lubię takie dania, więc chętnie wypróbuję Twój przepis:) Pozdrawiam:)
Wypróbuj koniecznie, bo gulasz smakuje świetnie 🙂
Pozdrowionka 🙂
Kolejne pyszne danie! Wspaniale 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Dla mnie bez mięsa i byłoby super. A taka pikantna potrawka na pewno świetnie rozgrzewa, więc idealna na nadchodzące, chłodne dni 🙂
Oj tak, na chłodne dni sprawdzają się świetnie takie pikantne dania 🙂
Aniu! Bardzo lubię taki gulasz ale nie pikantny – Pozdrawiam Cieplutko
Można dać połowę podanej ilości przypraw i trafi w gust lubiących mniej pikantne smaki 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Pyszności!!! Muszę kiedyś spróbować 🙂
Gorąco polecam 🙂
Wspaniałości. Pyszności. Ten gulasz już mi pasuje np. do klusek śląskich. Aniu, marynata w której macerowało się mięso niewątpliwie dodaje pysznego smaczku całej potrawie. Muszę to wypróbować.
Serdecznie, cieplutko Cię pozdrawiam 🙂
Całość smakuje genialnie Krysiu i masz rację, do klusek śląski smakowałoby obłędnie 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Uhh… zdecydowanie potrawa trafia w moje preferencje smakowe! MNIAM!
Bardzo się cieszę Marzenko 🙂
Pyszny i sycący obiad 🙂 Uwielbiam dania z warzywami.
Taki gulasz smakuje pysznie, polecam 🙂
Wygląda smakowicie!
Dziękuję bardzo 🙂
Gulaszyk jak najbardziej Tak, zwłaszcza z takimi pysznymi dodatkami 🙂
Ja też uwielbiam gulasze 🙂
takie dania są zawsze smaczne
Zgadza się 🙂
Od samego patrzenia zrobiłam się głodna. Wspaniale to wygląda.
Pięknie dziękuję 🙂
zjadłabym 🙂
Zachęcam do przygotowania 🙂