Pikantne udka kurczaka pieczone w folii

Pikantne udka kurczaka pieczone w folii
Pikantne udka kurczaka pieczone w folii

Pikantne udka kurczaka pieczone w folii to szybkie i smaczne danie, które można podać do ziemniaczków, frytek, ale i do pieczywa.

Idealnie sprawdzą się na sylwestrowej imprezie, ponieważ można je zamarynować dużo wcześniej, a później wystarczy włożyć do piekarnika, upiec i podać gorące.

Bez długiego stania w kuchni, bez zapachu smażonego mięska.

Udka nie są tłuste, a dzięki pieczeniu w folii zachowują soczystość i aromat przypraw, w których zostały przygotowane.

Przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, a udka pieką się same.

Udka są pikantne, ale nie zbyt ostre – takie w sam raz. 🙂

 

Przepis na 12 części pikantnych udek kurczaka pieczonych w folii.


SKŁADNIKI:

6 całych udek

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka ostrej papryki

1/2 łyżeczki papryki chili

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka czosnku granulowanego

PRZYGOTOWANIE:

Udka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na pół tak aby było udko i podudzie.

Wszystkie przyprawy przesypać do miseczki i dokładnie wymieszać.

Każdą część kurczaka dokładnie natrzeć przygotowaną przyprawą.

Udka przełożyć do foliowego rękawa i włożyć na minimum dwie godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Folię z kurczakiem przełożyć na blaszkę, zrobić w folii kilka małych dziurek np patyczkiem do szaszłyków, aby mogła uchodzić para.

Pikantne udka kurczaka włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 80 minut na funkcji grzania góra-dół.

Jeśli pikantne udka kurczaka mają mieć bardziej podpieczoną skórkę należy po około 60 minutach rozciąć wzdłuż foliowy rękaw, rozchylić i w ten sposób dopiec udka pozostałe 30 minut.

Pikantne udka kurczaka pieczone w folii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.