Pikantne skrzydełka jak z KFC

Pikantne skrzydełka jak z KFC
Pikantne skrzydełka jak z KFC

Lubię pikantne skrzydełka – gorące, chrupiące i pikantne, ale na chodzenie do fast food-ów nie mam ani czasu, ani chęci.

Nie ma to jak domowe jedzonko – wiemy co jemy i jak jest przygotowane.

Moje pikantne skrzydełka smakiem bardzo przypominają te, które możemy kupić na mieście.

Nie ma przy nich zbyt wiele pracy, a smakują wspaniale.

Polecam wypróbować. 🙂

 

Przepis na 14 kawałków pikantnych skrzydełek jak z KFC.

 

SKŁADNIKI:

Mięso+marynata:

7 skrzydełek kurczaka

1/2 łyżeczki soli

1 płaska łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

Masa:

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki mąki pszennej

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki ( można dać więcej jeśli mają być bardzo ostre )

1 szklanka mąki pszennej

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Marynowanie – skrzydełka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić w ścięgnach na trzy części – lotki odrzucić.

W misce wymieszać przyprawy na marynatę i tak powstałą mieszanką natrzeć kawałeczki skrzydełek.

Przełożyć je do miski i włożyć na godzinę do lodówki.

Po godzinie mięso wyjąć i pozostawić na kolejną godzinę, aby nabrało temperatury pokojowej.

Masa – jajko i mleko wlać do miski, wymieszać.

Dodać przyprawy i pół szklanki mąki pszennej, a następnie dokładnie połączyć przy pomocy miksera.

Do powstałej masy włożyć zamarynowane skrzydełka i całość dokładnie wymieszać, aby masa mogła pokryć każdą cząstkę skrzydełek.

Szklankę mąki wsypać do miski.

W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz.

Każdy kawałek kurczaka oblepiony masą przekładać do miski z mąką, poobracać w mące, a następnie wkładać na gorący tłuszcz – żeby uzyskać chropowaty efekt panierki skrzydełka muszą być bardzo mocno oblepione masą, a następnie bardzo mocno posypane mąką, która układając się grubą, nierówną warstwą utworzy podczas pieczenia efekt chropowatej skorupki.

Smażyć partiami, aby skrzydełka swobodnie pływały, na średnim ogniu z każdej strony ( nie smażyć na zbyt mocnym ogniu, bo skrzydełka się nie dopieką w środku ).

Usmażone wykładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Pikantne skrzydełka jak z KFC podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie surówka i frytki.

Pikantne skrzydełka jak z KFC

Pikantne skrzydełka jak z KFC

Pikantne skrzydełka jak z KFC

6 Replies to “Pikantne skrzydełka jak z KFC”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.