Pierogi ruskie

Pierogi ruskie
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to jedne z najpopularniejszych pierogów.

Lubi je większość osób, chociaż sposób podania jest różny w zależności od upodobań i regionu.

Jadłam je gotowane i polane masełkiem, gotowane, a następnie podsmażone na smalcu ze skwareczkami, ale jadłam też, co może dziwić, pierogi ruskie na słodko – ze śmietaną i cukrem.

Każda propozycja podania jest świetna i tylko od nas zależy z jakimi dodatkami będziemy je jedli.

Polecam wypróbować każdą opcję. 🙂

 

Przepis na 50 pierogów ruskich

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

400 g mąki pszennej

woda

szczypta soli

Farsz:

1 kg ugotowanych ziemniaków

250 g twarogu półtłustego lub tłustego

1 duża cebula

2 łyżeczki majeranku

1 płaska łyżeczka soli

szczypta czarnego mielonego pieprzu

1 łyżka masła lub margaryny

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie ostudzić.

Cebulę obrać, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Pokroić w drobniutką kostkę i podsmażyć na maśle lub margarynie, przestudzić.

Ugotowane, zimne ziemniaki i twaróg dokładnie rozgnieść lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Dodać zimną, podsmażoną cebulę, płaską łyżeczkę soli, 2 łyżeczki majeranku i szczyptę czarnego pieprzu.

Całość dokładnie zagnieść.

Mąkę pszenną i szczyptę soli wsypać do miski, stopniowo dolewać wodę i zagniatać ciasto.

Ciasto na pierogi ruskie powinno być elastyczne, ale niezbyt twarde – takie aby dało się rozwałkować i nie kleiło do wałka.

Ciasto cienko rozwałkować, powycinać kółka.

Z farszu uformować małe kuleczki i nakładać na każdy krążek wyciętego ciasta, a następnie składać i zlepiać.

Pierogi ruskie

W garnku zagotować wodę, lekko osolić.

Na wrzątek wrzucać partiami pierogi ruskie ( wrzucać jednorazowo taką ilość, aby swobodnie pływały ) i gotować około 3 minut od momentu wypłynięcia.

Sposób podania pierogów w zależności od upodobań – z masełkiem, podsmażane lub ze śmietaną.

Pierogi ruskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.