Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy
Piernik marchewkowy

Przepis na piernik marchewkowy to kolejne ciasto z mojego starego zeszytu.

Jest bardzo smaczne, puszyste, delikatne i chociaż smakuje piernikowo to nie należy do ścisłych ciast, a wykonanie jest proste i szybkie.

Do piernika marchewkowego można dodać ulubione bakalie, albo pozostawić bez dodatków.

Ja przedstawiam wersję klasyczną – bez dodatków.

 

Przepis na blaszkę 25*12 cm

 

SKŁADNIKI:

2 jajka

3/4 szklanki cukru

1 szklanka tartej marchewki

1,5 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki oleju

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

2 łyżeczki kakao

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki imbiru

cukier puder do przygotowania lukru

kolorowe posypki

 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę przy pomocy robota kuchennego lub miksera.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do masy jajecznej, miksować przez chwilę.

Następnie dodać olej, startą na drobnych oczkach jedną szklankę marchewki i ponownie zmiksować.

Kakao, cynamon i imbir połączyć, dodać do piernika marchewkowego.

Całość dokładnie wyrobić.

Keksówkę ( 25*12 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką.

Do przygotowanej foremki przelać ciasto.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć foremkę z piernikiem marchewkowym i piec 45-50 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu piernik marchewkowy wystudzić, a następnie udekorować lukrem i kolorowymi posypkami.

Piernik marchewkowy

2 odpowiedzi do “Piernik marchewkowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.