
Przepis na piernik marchewkowy to kolejne ciasto z mojego starego zeszytu.
Jest bardzo smaczne, puszyste, delikatne i chociaż smakuje piernikowo to nie należy do ścisłych ciast, a wykonanie jest proste i szybkie.
Do piernika marchewkowego można dodać ulubione bakalie, albo pozostawić bez dodatków.
Ja przedstawiam wersję klasyczną – bez dodatków.
Przepis na blaszkę 25*12 cm
SKŁADNIKI:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka tartej marchewki
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
cukier puder do przygotowania lukru
kolorowe posypki
PRZYGOTOWANIE:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę przy pomocy robota kuchennego lub miksera.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do masy jajecznej, miksować przez chwilę.
Następnie dodać olej, startą na drobnych oczkach jedną szklankę marchewki i ponownie zmiksować.
Kakao, cynamon i imbir połączyć, dodać do piernika marchewkowego.
Całość dokładnie wyrobić.
Keksówkę ( 25*12 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką.
Do przygotowanej foremki przelać ciasto.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć foremkę z piernikiem marchewkowym i piec 45-50 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.
Po upieczeniu piernik marchewkowy wystudzić, a następnie udekorować lukrem i kolorowymi posypkami.
Pysznie wygląda ten piernik. Skusiłabym się na kawałeczek:)
Dziękuję pięknie Izunia 🙂 Częstuj się jeśli masz ochotę 🙂