Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to pyszne danie, które świetnie sprawdzi się jako obiad, kolacja na ciepło, ale też na spotkaniach z przyjaciółmi, czy w gronie rodzinnym.

Smaczne pieczarki faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem cebuli i czerwonej papryki, a całość zapiekana w piekarniku.

Tak przygotowane pieczarki  nie tylko świetnie wyglądają, ale też rewelacyjnie smakują 🙂

Zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na 4 Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

 

SKŁADNIKI:

4 duże pieczarki do faszerowania

1 cebula

0,5 czerwonej papryki

250 g mięsa mielonego

sól

pieprz czarny mielony

2 łyżki tartej bułki

1 łyżka oleju

2 łyżki tartego sera

szczypiorek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Odciąć nóżki i wydrążyć.

Nóżki pieczarek i wydrążony środek pokroić na drobno.

Cebule obrać, opłukać, osuszyć, a następnie posiekać na drobno.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć posiekaną cebulę i pokrojone części pieczarek.

Doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym.

Smażyć na małej mocy palnika do odparowania płynu, przestudzić.

Paprykę czerwona oczyścić, opłukać, osuszyć, a następnie pokroić w drobną kosteczkę.

Do miseczki przełożyć mięso mielone, dodać pokrojoną paprykę i zawartość patelni.

Doprawić sola i czarnym pieprzem mielonym, dodać tartą bułkę i wyrobić masę mięsną.

Wyrobione mięso podzielić na cztery części i każdą częścią mięsa z dodatkami nadziać pieczarki.

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym  przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z pieczarkami i piec przez 30 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po podanym czasie pieczenia naczynie wyjąć posypać tartym serem i włożyć do ponownego zapiekania na około 10 minut.

Po upieczeniu pieczarki wyjąć i oprószyć posiekanym szczypiorkiem.

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

106 Replies to “Pieczarki faszerowane mięsem mielonym”

  1. Kiedyś faszerowałam pieczarki szpinakiem i suszonymi pomidorami a innym razem soczewicą. Smaczne były. Wersja dla nie wege z mięsem mielonym to zupełnie coś “innego” ale i ciekawego 😉

    1. W pieczarkach faszerowanych pieczarki muszą być obowiązkowo 😉
      A tak poważnie to możesz zrobić np kanie z nałożonym farszem, ale nie będzie takiego samego efektu wizualnego ani też tego samego smaku 😊

  2. Aniu, fantastyczny pomysł na faszerowane pieczarki inaczej. Nie faszerowałam mięsem. Kusi mnie, żeby takie zrobić. Po powrocie z wakacji zrobię je dla moich gości. Serdecznie Cię pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.