Pęczotto na meksykańską nutę

Pęczotto na meksykańską nutę
Pęczotto na meksykańską nutę

Pęczotto na meksykańską nutę to moja kolejna kulinarna wariacja i pomysł na smaczny obiad 🙂

Jednym ze składników dania, jak sama nazwa wskazuje jest kasza pęczak, a meksykańska nuta to ostrzejszy smak, cebula i czerwona fasola.

Pęczotto na meksykańską nutę to bardzo smaczne, pożywne i sycące danie.

Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

 

Przepis na 3-4 porcje pęczotto na meksykańską nutę.

 

SKŁADNIKI:

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

300 g mięsa wieprzowego

papryka słodka

papryka ostra

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól

1 cukinia

1 puszka pomidorów

1/2 szklanki kaszy pęczak

1 szklanka wody + w/g potrzeb

1/2 puszki groszku zielonego

1 puszka czerwonej fasoli

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać.

Na patelni rozgrzać olej i na gorącym tłuszczu zeszklić cebulę wraz z czosnkiem.

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej z czosnkiem cebuli.

Zasypać łyżeczką papryki słodkiej, dużą szczypta papryki ostrej, doprawić solą i całość podsmażyć.

Cukinię opłukać i bez obierania ze skóry pokroić w kostkę, a następnie dodać do przesmażonych składników.

Wlać wodę, dodać kaszę pęczak, doprawić do smaku solą i gotować do miękkości kaszy dolewając małą ilość wody według potrzeb.

Kiedy kasza będzie już średnio miękka dodać do pęczotto pomidory z puszki, przepłukaną czerwoną fasolę i groszek.

Doprawić solą, papryką słodką i ostrą, wsypać zioła prowansalskie.

Pęczotto na meksykańską nutę gotować do miękkości składników i odparowania płynu.

Pęczotto na meksykańską nutę

Pęczotto na meksykańską nutę

Pęczotto na meksykańską nutę

96 Replies to “Pęczotto na meksykańską nutę”

  1. Uwielbiam pęczotta, zrezygnowałabym jedynie z mięsa, ale to tylko ze względu, że jestem wegetarianką. Danie musi być przepyszne, wykorzystam je następnym razem, na przyjazd rodziców, zrobię wersję wegetariańską i mięsną 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.