Pęczotto z kurczakiem i pieczarkami

Pęczotto z kurczakiem i pieczarkami
Pęczotto z kurczakiem i pieczarkami

Pęczotto z kurczakiem i pieczarkami to pyszne danie jednogarnkowe z kaszą pęczak w roli głównej, a do tego mięso kurczaka i pieczarki.

Całość przygotowywana jak popularne i każdemu znane risotto, ale w wersji odmienionej – zamiast ryżu jest kasza 🙂

Pęczak świetnie komponuje się z mięsem drobiowym i pieczarkami, a całość doprawiona pietruszką smakuje wspaniale.

Danie nie jest skomplikowane, ani zbyt czasochłonne, ale na pewno jest pożywne i bardzo smaczne.

 

Przepis na dwie-trzy porcje pęczotto z kurczakiem i pieczarkami.

 

SKŁADNIKI:

300 g filetu z kurczaka

300 g pieczarek

1 cebula

1 ząbek czosnku

1/2 szklanki pęczaku

2 łyżki oleju

1 szklanka bulionu warzywnego lub wody

sól

czarny pieprz mielony

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w niezbyt cienkie plastry.

Filet kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący włożyć cebulę, zeszklić.

Czosnek obrać, opłukać, osuszyć i przecisnąć przez praskę dodając do podsmażanej cebuli.

Dodać pokrojone mięso kurczak i pokrojone w plastry pieczarki, całość podsmażyć.

Do podsmażonego z cebulą kurczaka wsypać kasze pęczak, wlać bulion lub wodę, doprawić solą, czarnym pieprzem i gotować na małym ogniu do miękkości kaszy i odparowania płynu – w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę bulionu.

Pod koniec gotowania dodać do pęczotto z kurczakiem i pieczarkami posiekaną natkę pietruszki.

Pęczotto z kurczakiem i pieczarkami

Pęczotto z kurczakiem i pieczarkami

Pęczotto z kurczakiem i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.