
Pęczotto z kurczakiem i pieczarkami to pyszne danie jednogarnkowe z kaszą pęczak w roli głównej, a do tego mięso kurczaka i pieczarki.
Całość przygotowywana jak popularne i każdemu znane risotto, ale w wersji odmienionej – zamiast ryżu jest kasza 🙂
Pęczak świetnie komponuje się z mięsem drobiowym i pieczarkami, a całość doprawiona pietruszką smakuje wspaniale.
Danie nie jest skomplikowane, ani zbyt czasochłonne, ale na pewno jest pożywne i bardzo smaczne.
Przepis na dwie-trzy porcje pęczotto z kurczakiem i pieczarkami.
SKŁADNIKI:
300 g filetu z kurczaka
300 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki pęczaku
2 łyżki oleju
1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
sól
czarny pieprz mielony
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.
Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w niezbyt cienkie plastry.
Filet kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i na gorący włożyć cebulę, zeszklić.
Czosnek obrać, opłukać, osuszyć i przecisnąć przez praskę dodając do podsmażanej cebuli.
Dodać pokrojone mięso kurczak i pokrojone w plastry pieczarki, całość podsmażyć.
Do podsmażonego z cebulą kurczaka wsypać kasze pęczak, wlać bulion lub wodę, doprawić solą, czarnym pieprzem i gotować na małym ogniu do miękkości kaszy i odparowania płynu – w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę bulionu.
Pod koniec gotowania dodać do pęczotto z kurczakiem i pieczarkami posiekaną natkę pietruszki.