Pączki domowe z marmoladą

Pączki domowe z marmoladą
Pączki domowe z marmoladą

Podzielę się z Wami moim przepisem na pączki domowe z marmoladą, które robię od wielu lat i zawsze się udają.

Są pyszne, puszyste, nie są przesiąknięte tłuszczem chociaż się w nim smażą.

Nadziewane marmoladką i oprószone cukrem pudrem lub udekorowane białym lukrem śmietankowym smakują rewelacyjnie.

Nie są to wielkie pączki, ale jeśli ktoś lubi większe to wielkość pączka można dowolnie modyfikować wycinając większe koła przed pieczeniem.

Polecam wypróbować. 🙂

 

Przepis na 15 niedużych pączków domowych z marmoladą.

 

SKŁADNIKI:

Zaczyn:

30 g świeżych drożdży

1/4 szklanki mleka

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka cukru

Ciasto:

1 jajko

2 żółtka

szczypta soli

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra  lub 1 mały cukier wanilinowy

3 łyżki cukru

3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania

60 g masła

1 łyżka wódki lub spirytusu

1/2 szklanki mleka

tłuszcz do głębokiego smażenia ( olej rzepakowy lub smalec )

Lukier śmietankowy:

cukier puder

2-3 łyżki gęstej śmietany

marmolada do nadziewania

PRZYGOTOWANIE:

Zaczyn – mleko podgrzać ( powinno być lekko ciepłe, ale nie gorące ).

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki pszennej i wlać ciepłe mleko.

Całość dokładnie wymieszać, nakryć ściereczka i odstawić na około 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto – masło roztopić i przestudzić.

Jajko i żółtka przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.

Ubić bardzo dokładnie na puszystą masę.

Mąkę przesiać i dodać do masy jajecznej, dodać również wyrośnięty zaczyn i zagnieść ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego.

Mleko lekko podgrzać.

Do ciasta dodać ciepłe mleko, krótko zagnieść, a następnie stopniowo dodać chłodne rozpuszczone masło i zagniatać do uzyskania elastycznego ciasta.

Na krótko przed końcem zagniatania dodać wódkę.

Ciasto na pączki ponownie zagnieść i odstawić  pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( 1-1,5 godziny ).

Po podanym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko podsypać mąką.

Rozwałkować na grubość około 1,5 cm i powycinać kółka, które następnie należy przełożyć na tacę, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania ( około 20-30 minut ).

W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz i na gorący wkładać wyrośnięte pączki ( można sprawdzić, czy tłuszcz jest gorący wrzucając mały kawałek ciasta do garnka – w gorącym tłuszczu cisto wypłynie na wierzch ).

Smażyć z każdej strony na ciemnobrązowy kolor, a następnie wyjąć i położyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Chłodne pączki nadziewać marmoladą przy pomocy szprycy cukierniczej z długą końcówką.

Lukier śmietankowy – cukier puder wsypać do miseczki i ucierając stopniowo dodawać gęstą śmietanę do uzyskania pożądanej gęstości.

Pączki domowe z marmoladą oprószyć cukrem pudrem lub polać białym lukrem.

Pączki domowe z marmoladą

Pączki domowe z marmoladą

Pączki domowe z marmoladą

2 Replies to “Pączki domowe z marmoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.