
Orzechowe ciastka z płatków kukurydzianych z dodatkiem miodu to rewelacyjne i bardzo chrupiące ciasteczka.
Ciasteczka te różnią się od znanych większości ciastek z płatków i bakalii ponieważ zapiekane są w piekarniku co daje im dodatkową chrupkość, a miód podczas pieczenia przylega do ciastek niczym karmel.
Polecam te małe pyszności. 🙂
Przepis na jedną blachę orzechowych ciastek z płatków kukurydzianych.
SKŁADNIKI:
100 g masła lub margaryny
4 łyżki cukru
4 łyżki miodu ( daję 2 łyżki prawdziwego i 2 łyżki sztucznego )
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
4 szklanki płatków kukurydzianych
130 g orzechów ( włoskie, laskowe, nerkowca, brazylijskie )
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy posiekać na różnej wielkości kawałki.
Masło, cukier i miód przełożyć do garnka i zagotować, następnie dodać aromat waniliowy i posiekane orzechy.
Gotować około 3 minut, zdjąć z ognia i przestudzić.
Dodać płatki kukurydziane i dokładnie wymieszać.
Odstawić do lekkiego przestygnięcia mieszając od czasu do czasu aby masa nie zastygła.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z lekko przestudzonej masy uformować ciasteczka i wyłożyć je na blaszce.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni i do gorącego włożyć ciastka z płatków kukurydzianych.
Piec przez około 10-15 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.
Po upieczeniu orzechowe ciastka z płatków kukurydzianych wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Podczas pieczenia ciasteczka mogą trochę stracić swój kształt ( rozpłynąć się lekko na boki ), ale wystarczy bezpośrednia po wyjęciu z piekarnika poprawić ich kształt np przy pomocy noża – ja formowałam prostokąty, więc było mi łatwo przywrócić im poprzedni kształt. 🙂