Orzechowe ciastka z płatków kukurydzianych

Orzechowe ciastka z płatków kukurydzianych
Orzechowe ciastka z płatków kukurydzianych

Orzechowe ciastka z płatków kukurydzianych z dodatkiem miodu to rewelacyjne i bardzo chrupiące ciasteczka.

Ciasteczka te różnią się od znanych większości ciastek z płatków i bakalii ponieważ zapiekane są w piekarniku co daje im dodatkową chrupkość, a miód podczas pieczenia przylega do ciastek niczym karmel.

Polecam te małe pyszności. 🙂

 

Przepis na jedną blachę orzechowych ciastek z płatków kukurydzianych.

 

SKŁADNIKI:

100 g masła lub margaryny

4 łyżki cukru

4 łyżki miodu ( daję 2 łyżki prawdziwego i 2 łyżki sztucznego )

1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

4 szklanki płatków kukurydzianych

130 g orzechów ( włoskie, laskowe, nerkowca, brazylijskie )

PRZYGOTOWANIE:

Orzechy posiekać na różnej wielkości kawałki.

Masło, cukier i miód przełożyć do garnka i zagotować, następnie dodać aromat waniliowy i posiekane orzechy.

Gotować około 3 minut, zdjąć z ognia i przestudzić.

Dodać płatki kukurydziane i dokładnie wymieszać.

Odstawić do lekkiego przestygnięcia mieszając od czasu do czasu aby masa nie zastygła.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Z lekko przestudzonej masy uformować ciasteczka i wyłożyć je na blaszce.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni i do gorącego włożyć ciastka z płatków kukurydzianych.

Piec przez około 10-15 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu orzechowe ciastka z płatków kukurydzianych wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Podczas pieczenia ciasteczka mogą trochę stracić swój kształt ( rozpłynąć się lekko na boki ), ale wystarczy bezpośrednia po wyjęciu z piekarnika poprawić ich kształt np przy pomocy noża – ja formowałam prostokąty, więc było mi łatwo przywrócić im poprzedni kształt. 🙂

Orzechowe ciastka z płatków kukurydzianych

Orzechowe ciastka z płatków kukurydzianych

Orzechowe ciastka z płatków kukurydzianych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.