Orientalny kurczak z figami

Orientalny kurczak z figami
Orientalny kurczak z figami

Orientalny kurczak z figami to bardzo łatwe i niesamowicie aromatyczne danie obiadowe.

Miękkie mięso kurczaka i smaczne figi, a całość w pysznym sosie.

Bogactwo przypraw, smaków i aromatów, które świetnie się ze sobą komponują i wybornie smakują.

Orientalny kurczak z figami to danie, które z całą pewnością przypadnie do gustu miłośnikom aromatycznych potraw 🙂

Polecam 🙂

 

Przepis na 2-3 porcje dania Orientalny kurczak z figami

 

SKŁADNIKI:

Marynata:

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki kardamonu

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki kremu z octu balsamicznego o smaki fig

Dodatkowo:

1 duży filet z piersi kurczaka ( około 350 g ) lub dwa małe

2 łyżki oliwy z oliwek

3 goździki

1 szklanka wody

4 świeże figi

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypać cynamon, gałkę muszkatołową, kmin rzymski i kardamon.

Wlać oliwę z oliwek i krem z octu balsamicznego, dokładnie wymieszać.

Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę średniej wielkości.

Pokrojone mięso przełożyć do marynaty, wymieszać i odstawić na około godzinę.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz przełożyć zamarynowane mięso, dokładnie obsmażyć.

Wlać szklankę wody, dodać goździki i dusić na małej mocy palnika przez kilka minut do odparowania połowy płynu.

Wsypać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą.

Figi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w ósemki, a następnie dodać do gotującego się mięsa.

Całość dusić około 3 minut.

Orientalny kurczak z figami jest gotowy do podania – u mnie z kaszą kuskus 🙂

Orientalny kurczak z figami

Orientalny kurczak z figami

Orientalny kurczak z figami

83 Replies to “Orientalny kurczak z figami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.