Napoleonka vel Kremówka

Napoleonka vel Kremówka
Napoleonka vel Kremówka

Napoleonka vel Kremówka jaka nazwa na to ciasto jest właściwa tego nie wiem i nigdzie jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskałam 😉

Co region to nazwa inna, ale czy nazwa jest aż tak istotna? 🙂

Pyszne ciasto francuskie przełożone masą z bitej śmietany i oprószone cukrem pudrem.

Dla mnie to klasyka – szybka i łatwa w przygotowaniu, a dodatkowo bajecznie smaczna 🙂

Zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na 8 kawałków ciasta Napoleonka vel Kremówka

 

SKŁADNIKI:

1 płat ciasta francuskiego 300 g

400 ml śmietanki 30%

2 fixy do śmietany

2 czubate łyżki cukru pudru

cukier puder do oprószenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Płat ciasta francuskiego rozłożyć, przekroić wzdłuż na dwie części.

Obie części nakłuć gęsto widelcem aby zapobiec nadmiernemu wyrastaniu.

Blachę ( wkład piekarnika ) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na tak przygotowanej blasze płaty ciasta francuskiego.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez około 20 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.

Podczas pieczenia nakłuwać ciasto widelcem aby zbyt mocno nie rosło.

Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.

Zimną śmietankę ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania 2-3 łyżki cukru pudru ( w zależności od tego jak bardzo słodką śmietankę chce się otrzymać ) wymieszane z fixami do usztywniania śmietany.

Na jeden płat upieczonego, zimnego ciasta francuskiego wyłożyć bitą śmietanę i nakryć drugim płatem ciasta i lekko docisnąć wyrównując boki.

Oprószyć cukrem pudrem.

Napoleonka vel Kremówka powinna być przechowywana w lodówce.

Kroić bardzo ostrym nożem.

Moja porada – dla ułatwienia krojenia ciasta można górny płat ciasta francuskiego pokroić na równe kawałki przed nałożeniem go na bitą śmietanę 🙂

Napoleonka vel Kremówka

Napoleonka vel Kremówka

94 odpowiedzi do “Napoleonka vel Kremówka”

  1. Różnica między napoleonką i kremówką jest taka, że te pierwsze są z kremem budyniowym, a drugie z bitą śmietaną 🙂 I obydwa ciacha są bardzo smaczne 🙂

    1. Karpatka:
      250 ml wody(1 szkl.)
      125 g margaryny
      5 jajek
      150 g maki pszennej(1 szkl)
      1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
      Zagotuj wode z tluszczem dodaj make i mieszaj do uzyskania jednolitej masy- odstaw do wystudzenia
      dodaj proszek do pieczenia i po 1 jajk mieszaj lyzka (lepiej jest lyzka) lub mikserem.
      Ciasto podziel na 2 czesci.
      Blache 24×33 psmaruj tluszczemi rozprowac 1 czesc ciasta.
      Piec w piekarniku gora dol w 220stopni to samo zrob z droga czescia ciasta.
      Na piewsza warstwe poloz krem zrobiony z 3 budyniow +1 lyzka maki w 1 litrze mleka,wystudz.
      Margaryne utrzyj i dodawaj po 1 lyzce budyniu i miksuj na najwyzszych obrotach i tak do skonczenia skladnika. Mase wyloz na blat ciasta przykryj drugim i odstaw do lodowki Przed podaniem posyp cukrem pudrem

      1. Przepis prawie identyczny jak mój, który już jest na blogu, ale ja nie dodaję do kremu margaryny,a masło. Moim zdaniem jest smaczniejsze, ale to rzecz gustu 😊

  2. Ciasto wygląda wspaniale. Chętnie zjadłabym porcyjkę.
    Wiele lat temu bardzo często sama przygotowywałam napoleonki. Nawet ciasto francuskie robiłam sama. Krem był na bazie budyniu:)

  3. Nigdy nie robiłam, bo zawsze się bałam, że tego ciasta nie da się ukroić – kruszące się ciasto i masa, która wypłynie bokiem…. a tu proszę – u Ciebie wszystko równo i idealnie:) Aż nabrałam ochotę na to ciasto:)

  4. Dlaczego nie ma zdjęć z etapów przygotowania? Wiem dlaczego, bo to ciastko jest kupione w sklepie, gdybyś to sama piekła byłoby zdjęcie całego ciasta, np. na blaszce.

    1. W żadnym moim przepisie nie ma pokazane jak przygotowuję ciastka, ciasto, deser itd, ale opinię o tym, że jest kupione w sklepie potraktuję jako komplement 😁

  5. Osobiście nie jestem fanką tego typu deserów… wolę ciasta owocowe, drożdżowe czy baby wszelakie, jednak moje dziewczynki przepadają za kremówkami.
    Ten przepis jest tak prosty, że nie mogę im ich nie zrobić :D!!!

  6. Super porada odnośnie krojenia – nie wpadłam na to, żeby ciasto francuskie pociąć wcześniej 😀
    Nie wiedziałam, jaka jest różnica między Napoleonką, Kremówką a Karpatką, ale teraz już wiem – dwie pierwsze to to samo, a Karpatka jest z ciasta ptysiowego z masą budyniową. Olśnienie, w wieku 22 lat, haha 😀 Za Napoleonką nie przepadam, bo nie lubię ciasta francuskiego i bitej śmietany, ale wygląda efektownie 🙂

  7. Bardzo bym chciała spróbować Twojej napoleonki 🙂 bardzo długo tego ciasta nie jadłam, kiedyś jako dziecko zatrułam się kremem i od tamtej pory nie ruszyłam tego ciasta aż do zeszłego roku jak moja koleżanka upiekła i powiem Ci że to był dla mnie szok 😉 moje kubki smakowe zwariowały 🙂
    Twoje jak zwykle wygląda bardzo dostojnie jak na wystawę sklepową 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.