Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem

Szpinak ostatnio dosyć często gości na moim stole, bo jest smaczny, zdrowy i urozmaica menu.

Był już makaron ze szpinakiem i kurczakiem, a tym razem proponuję naleśniki ze szpinakiem, które są bardzo szybkie w przygotowaniu, puszyste, smaczne i sycące, a nadzienie szpinakowe można wykonać w zaledwie kilka minut doprawiając je czosnkiem i serkiem.

Pyszne i szybkie danie zarówno na obiad, ale i przekąskę.

 

Przepis na cztery naleśniki ze szpinakiem

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej

1 jajko

1 łyżeczka soli

1 łyżka oleju

1 szklanka mleka

1/2 szklanki śmietanki 12%

Nadzienie:

1 łyżka masła

200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego

100 g serka śmietankowego o smaku czosnkowym

2-3 ząbki czosnku

czosnek granulowany ( opcjonalnie )

sól

czarny pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – jajko wbić do miski, dodać mleko, śmietankę, olej i dokładnie wymieszać.

Dodać sól i mąkę pszenną, wyrobić mikserem na jednolitą masę.

Dokładnie wyrobione ciasto na naleśniki odstawić na około 30 minut.

Naleśniki smażyć na suchej patelni.

Nadzienie – czosnek obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przecisnąć przez praskę lub posiekać na bardzo drobno.

Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać zamrożony szpinak i posiekane ząbki czosnku.

Całość podsmażać na małym ogniu do całkowitego odparowania wody.

Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym ( można dodać również czosnek granulowany jeśli ktoś lubi intensywnie czosnkowe dania ).

Do podsmażonego szpinaku dodać serek śmietankowy, dokładnie wymieszać.

Gotowym nadzieniem smarować naleśniki i składać je w trójkąty.

Naleśniki ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub odsmażone na masełku.

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.