Naleśniki z białym winem i musem gruszkowym

Naleśniki z białym winem i musem gruszkowym
Naleśniki z białym winem i musem gruszkowym

Naleśniki z białym winem i musem gruszkowym to bardzo smaczne danie, które świetnie sprawdzi się jako deser lub kolacja.

Puszyste naleśniki z dodatkiem białego wina o delikatnym, waniliowym smaku.

Farsz to mus z gruszek doprawiony imbirem i cynamonem, a następnie połączony z serkiem waniliowym.

Całość smakuje rewelacyjnie, a naleśniki z białym winem i musem gruszkowym warte są wypróbowania.

Gorąco polecam 🙂

 

Przepis na cztery naleśniki z białym winem i musem gruszkowym.

 

SKŁADNIKI:

Naleśniki:

1 jajko

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki białego wina słodkiego

1 łyżka oleju

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub 1 mały cukier wanilinowy

2 łyżki cukru

1 szklanka mąki pszennej

Farsz:

500 g gruszek

2 łyżki białego wina słodkiego

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub 1 mały cukier wanilinowy

3 czubate łyżki serka homogenizowanego waniliowego

PRZYGOTOWANIE:

Naleśniki – jajko wbić do miski, dodać mleko i białe wino słodkie, wymieszać.

Do tak przygotowanej masy dodać cukier, cukier waniliowy lub cukier wanilinowy i całość ubijać około 2-3 minut do rozpuszczenia cukru i napuszenia ciasta.

Do masy jajecznej z cukrami dodać olej i wymieszać.

Wsypać mąkę pszenną i dokładnie połączyć.

Ciasto odstawić na około 30 minut.

Po podanym czasie usmażyć naleśniki ( 4 sztuki ) na suchej lub lekko natłuszczonej patelni.

Farsz – Gruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie obrać ze skóry i pokroić na małe kawałeczki.

Pokrojone gruszki przełożyć do garnka, wlać białe wino, wsypać cukier waniliowy lub cukier wanilinowy, dodać cynamon i mielony imbir.

Gotować na małym ogniu około 10 minut ( do czasu aż gruszki zaczną się rozpadać ).

Masę gruszkową rozdrobnić przy pomocy blendera i wystudzić.

Do zimnej masy gruszkowej dodać serek homogenizowany waniliowy i dokładnie wymieszać.

Naleśniki przesmarować przygotowanym farszem i złożyć w trójkąty.

Naleśniki z białym winem i musem gruszkowym świetnie smakują na zimno, ale odsmażone na maśle również są pyszne 🙂

Naleśniki z białym winem i musem gruszkowym

Naleśniki z białym winem i musem gruszkowym

Naleśniki z białym winem i musem gruszkowym

128 Replies to “Naleśniki z białym winem i musem gruszkowym”

  1. Ale ciekawe połączenie smaku 🙂 Lubię połączenie serka, gruszki i korzennych przypraw. Za samym białym winem nie przepadam (choć to zależy akurat od gatunku :D), ale ciekawa jestem tego zestawienia 🙂

  2. Same najlepsze pyszności tu dziś u Ciebie widzę!
    Ach, Ty masz zawsze rewelacyjne pomysły jeśli chodzi o takie słodkości.
    Naleśniki piękne i smaczne.
    Pozdrowionka poniedziałkowe 🙂

  3. Ale pani trafiła z tym przepisem, właśnie dzisiaj kupiłam słodkie wino białe więc na pewno jutro na śniadanie je wypróbuje 🙂
    Niesamowicie wyglądają, a jeszcze lepiej pewnie smakuja.

  4. Bardzo ciekawy przepis! Zaintrygowałaś mnie Aniu tym winem, ciekawa jestem jak smakują naleśniki w Twojej winnej wersji 😉 koniecznie do wypróbowania :))) pozdrawiam cieplutko 🙂

  5. Brzmi zachwycająco! Trochę obawiam się, że brakuje mi umiejętności żeby wykonać takie cudo, ale może podsunęłabym przepis bardziej utalentowanym w kuchni i może się uda, bo ślinka mi leci na samą myśl! ♥

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.