Naleśniki waniliowe z twarogiem

Naleśniki waniliowe z twarogiem
Naleśniki waniliowe z twarogiem

Naleśniki waniliowe z twarogiem, zna je chyba każdy i nie trzeba zbyt długo ich przedstawiać i prezentować.

Puszyste, delikatne i słodkie ciasto naleśnikowe o charakterystycznym aromacie prawdziwej wanilii wypełnione twarogiem/białym serem, który również jest podany na słodko i na waniliowo.

Klasyczne, ale jakże smaczne danie. 🙂

Naleśniki z twarogiem to dla mnie taki rodzaj dania, które mogę jeść na obiad, ale i w formie deseru, lubię je na ciepło, ale i na zimno smakują wybornie.

Naleśniki waniliowe z twarogiem przygotowane w  większej ilości można również odgrzać podsmażając na masełku.

 

Przepis na 6 naleśników waniliowych z twarogiem

SKŁADNIKI:

Ciasto:

200 g mąki pszennej

1,5 szklanki mleka

1 jajko

szczypta soli

2 łyżki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

2 łyżki cukru

1 łyżka oleju

Nadzienie:

200 g twarogu tłustego lub półtłustego

2 łyżki śmietany 18%

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – mleko rozmieszać z jakiem, następnie dodać cukier, cukier waniliowy lub wanilinowy i ubić przy pomocy miksera.

Następnie dodać mąkę i sól, a na samym końcu olej.

Całość przez chwilę wyrobić i odstawić na około godzinę.

Nadzienie – twaróg rozdrobnić przy pomocy blendera lub dokładnie rozgnieść widelcem.

Dodać śmietanę i cukier waniliowy lub cukier wanilinowy i cukier, dokładnie wymieszać.

Po podanym czasie naleśniki waniliowe smażyć na suchej patelni z obu stron na złoty kolor, następnie na każdym naleśniku rozsmarować twaróg i złożyć na ćwiartki.

Naleśniki waniliowe z twarogiem podawać na ciepło lub na zimno.

Można również odsmażyć je na masełku.

Naleśniki waniliowe z twarogiem

Naleśniki waniliowe z twarogiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.