Naleśniki makowe z marmoladą

Naleśniki makowe z marmoladą
Naleśniki makowe z marmoladą

Naleśniki makowe z marmoladą to bardzo smaczne danie, które można zjeść na obiad, ale też na podwieczorek, czy w formie przekąski.

Naleśniki są świetne zarówno na ciepło jaki na zimno, a ich łatwość wykonania to dodatkowy plus.

Słodkie, ale nie przesłodzone z dodatkiem owocowej marmolady smakują rewelacyjnie i przypadną do gustu wszystkim, którzy lubią mak w potrawach i deserach.

 

Przepis na 8 naleśników makowych z marmoladą

 

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki pszennej

3 łyżki cukru

2 jajka

500 ml mleka

4 łyżki oleju

szczypta soli

8 łyżek maku

ulubiona marmolada

PRZYGOTOWANIE:

Jajka wbić do miski, dodać mleko i olej, dokładnie wyrobić przy pomocy miksera.

Mąkę połączyć z solą i cukrem, wsypać do masy jajecznej.

Wyrabiać do uzyskania gładkiej masy.

Na samym końcu wsypać mak i delikatnie przemieszać.

Przygotowane ciasto na naleśniki makowe odstawić na około 30 minut.

Smażyć na suchej patelni z każdej strony.

Gotowe naleśniki makowe przesmarować marmoladą i zwinąć w rulonik.

Naleśniki makowe z marmoladą

Naleśniki makowe z marmoladą

4 Replies to “Naleśniki makowe z marmoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.