Naleśniki bazyliowe z ricottą

Naleśniki bazyliowe z ricottą
Naleśniki bazyliowe z ricottą

Naleśniki bazyliowe z ricottą to kolejna z moich wariacji. 😉

Bardzo lubię smak i aromat bazylii i zamierzam przetestować ją w wielu różnych potrawach – wytrawnie, ale też na słodko.

Tym razem wybór padł na wytrawne naleśniki bazyliowe, czyli puszyste naleśniki z dodatkiem bazylii i farszem z sera ricotta doprawionym bazylią i czosnkiem, a do całości i przełamania smaku pomidor, który świetnie wkomponował się w całość.

Naleśniki wyszły bardzo smaczne i mogę je polecić. 🙂

 

Przepis na cztery naleśniki bazyliowe z ricottą.

 

SKŁADNIKI:

Naleśniki:

1-2 łyżki świeżej poszatkowanej bazylii

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

1,5 szklanki mleka

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

Farsz:

250 g sera ricotta

2 łyżki świeżej poszatkowanej bazylii

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 pomidor

sól

czarny pieprz mielony

2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE:

Naleśniki – poszatkowaną bazylię przełożyć do miseczki, dodać do niej jajko, pół łyżeczki soli, zmiksować.

Dodać mleko, oliwę lub olej i całość połączyć.

Małymi partiami wsypać mąkę, wyrobić mikserem na jednolitą masę.

Naleśniki smażyć na suchej patelni na złoty kolor.

Farsz – czosnek obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przecisnąć przez praskę do miseczki.

Do czosnku dodać ser ricotta, świeżą i suszoną bazylię.

Całość zmiksować na jednolitą masę.

Farsz doprawić niewielka ilością soli.

Pomidor opłukać, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki.

Na usmażone naleśniki bazyliowe wyłożyć farsz, ułożyć kilka plasterków pomidora.

Pomidory oprószyć solą i czarnym pieprzem mielonym.

Naleśniki bazyliowe z ricottą złożyć w trójkąty.

Naleśniki bazyliowe z ricottą

Naleśniki bazyliowe z ricottą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.