Muffinki migdałowe

Muffinki migdałowe
Muffinki migdałowe

Muffinki migdałowe – delikatne, puszyste z chrupiącymi migdałami.

Muffinki są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają użycia miksera.

Przygotowuje się je bardzo szybko, krótko piecze, a smak jest rewelacyjny.

 

Przepis na 12 muffinek migdałowych.

 

SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka aromatu migdałowego

0,5 szklanki mleka

0,25 szklanki oleju

1 jajko

50 g całych migdałów

PRZYGOTOWANIE:

Migdały przełożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i pozostawić na 20 minut.

Po tym czasie odlać wodę, migdały obrać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

Mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Do osobnej miski wlać mleko, olej, wbić jajko i dodać aromat migdałowy, wymieszać.

Do masy z mleka, oleju, jajka i aromatu wsypać suche składniki, połączyć ( ciasto na muffinki może mieć niewielkie grudki ).

Wsypać posiekane migdały i wymieszać.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do formy na muffinki włożyć papilotki, a następnie wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości.

Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut na funkcji grzania góra-dół.

Muffinki migdałowe można podawać jako suche babeczki albo dowolnie udekorować.

Muffinki migdałowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.