Muffinki cynamonowe z jabłkami

Muffinki cynamonowe z jabłkami
Muffinki cynamonowe z jabłkami

Muffinki cynamonowe z jabłkami to mięciutkie i puszyste babeczki, które zasmakują każdemu miłośnikowi jabłuszek z dodatkiem cynamonu.

Muffinki są łatwe w przygotowaniu, bo bez użycia miksera, a do tego wilgotne i bardzo smaczne.

Dodatkową zaletą jest krótki czas pieczenia i aromat cynamonu unoszący się w kuchni.

Przepyszne. 🙂

 

Przepis na 12 muffinek cynamonowych z jabłkami

SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki oleju

1 jajko

2 jabłka

cukier puder do przygotowania lukru

kolorowe posypki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę pszenną wsypać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i cynamon, dokładnie wymieszać.

Do osobnej miski wbić jajko, dodać olej i mleko, dokładnie wymieszać.

Suche składniki przesypać do składników mokrych i wymieszać za pomocą rózgi – mogą być niewielkie grudki.

Jabłka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i obrać, a następnie pokroić w drobną kosteczkę i przełożyć do ciasta, delikatnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do blaszki na muffinki włożyć papierowe papilotki, napełnić je ciastem do 3/4 wysokości.

Muffinki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu wystudzić.

Zimne muffinki cynamonowe z jabłkami udekorować lukrem i kolorowymi posypkami.

Muffinki cynamonowe z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.