
Mięso mielone pod kalafiorem to bardzo smaczna propozycja na łatwy w przygotowaniu obiad lub kolację.
Mielone mięso wieprzowo-wołowe wraz z cebulą i marchewką zapieczone pod kalafiorem, a całość pokryta sosem majonezowo-koperkowym, a następnie posypana tartym serem.
Mięso mielone pod kalafiorem smakuje wybornie zarówno na gorąco jaki na zimno, a dodatkowo łatwo się kroi co przy zapiekanych daniach nie jest takie oczywiste 😉
Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂
Przepis na 3-4 porcje dania Mięso mielone pod kalafiorem.
SKŁADNIKI:
1 cebula
1 marchew
1 łyżka oleju
300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
sól
czarny pieprz mielony
1 łyżka posiekanego koperku
1 mały kalafior
Sos majonezowo-koperkowy:
3 kopiaste łyżki majonezu
1 łyżeczka posiekanego koperku
Dodatkowo:
150 g startego sera mozzarella
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać na drobno.
Marchew obrać, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć posiekaną cebulę, zeszklić.
Do zeszklonej cebuli dodać startą marchew i całość podsmażać kilka minut, a następnie przestudzić.
Kalafior oczyścić, dokładnie opłukać, podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie al dente.
Ugotowany kalafior odcedzić i przestudzić.
Mięso mielone przełożyć do miseczki, dodać chłodną podsmażoną wraz z marchewką cebulę.
Doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, wsypać posiekany koperek i dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne ( średnica 25 cm ) lekko natłuścić i dno wylepić przygotowaną mięsną masą.
Na masę mięsną ściśle poukładać różyczki kalafiora ( główkami kalafiora do góry ).
W miseczce wymieszać majonez wraz z koperkiem i tak przygotowanym sosem majonezowo-koperkowym pokryć różyczki kalafiora.
Naczynie żaroodporne nakryć pokrywką lub owinąć folią aluminiową.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć mięso mielone pod kalafiorem i piec 50 minut na funkcji grzania góra-dół.
Po podanym czasie zdjąć pokrywkę lub folię aluminiową, posypać startym serem mozzarella i zapiekać bez przykrycia około 10 minut ( do stopienia i zarumienienia sera ).
Mięso mielone pod kalafiorem jest gotowe do podania 🙂
Ciekawy pomysł 🙂 Już mam w głowie jak to zweganizować dla tych co nie jedzą mięsa 🙂
Fajnie, że masz pomysł, ale jakby co to w takiej formie robiłam z ryżem 😊
Fantastyczne danie. Z chęcią wypróbuję:) Dzięki za przepis:)
Wypróbuj, bo warto 😊
Znów coś dla mnie. Jak znajdę czas, to może spróbuję zrobić sobie coś takiego na weekend. 🙂
Gorąco polecam 😊
fascynuje mnie ta forma podania kalafiora:)
Może się skusisz i wypróbujesz?😊
Świetny pomysł z wykorzyrzystaniem mięsa mielonego. 🙂 Już je bardzo luię.
Bardzo się cieszę i zachęcam do wypróbowania 😊
Super przepis Ania bo właśnie mam mielone i zastanawiałam się co zrobić i już mi podpowiedziałaś pozdrawiam
Cieszę się, że mogłam pomóc 😊
Pozdrowionka serdeczne przesyłam 😊
Ale super pomysł 😀 Mega mi się podoba. Będę musiała wypróbować.
Wypróbuj, nie jest skomplikowane, a mega pyszne 😊
Rewelacyjny pomysł, nie uwierzysz, ale dzisiaj szłam do pracy i tak sobie myślałam, że przez cały lato nie udało mi się zrobić kalafiora pieczonego z mięsem 🙂
To może teraz się skusisz 😊
Wygląda bardzo smacznie 🙂
Pięknie dziękuję 😊
Wygląda fantastycznie ♥
Dziękuję ślicznie 😊
Bardzo oryginalny pomysł 🙂 tak nie jadłam jeszcze. A dzisiaj mnie mielone ale zwykłe sznycle. Ostatnio robiłam jeszcze tak gotowałam ziemniaki i robiłam masę jak na kotleciki do środka dawałam mielone i na patelnię 🙂 też dobre 🙂
Takie ziemniaczane z mielonym już robiłam i bardzo mi smakowały 😊
kiedyś próbowaliśmy podobny przepis ale nic dobrego z tego nie wyszło, a dobrze sie zapowiadało, z tym receptem może było by inaczej. pozdrawiam
Jestem ciekawa co nie wyszło z podobnym przepisem. Może teraz by było inaczej 😊
Take low carb wersja bardzo mi odpowiada!
Cieszę się i polecam 😊
Bardzo ciekawy przepis, fajnie że z serem mozzarellą, a nie standardowo z żółtym, dzięki temu danie jest bardziej delikatne!
To prawda, jest delikatne i mega pyszne 😊
aż chce mi się jeść! super, muszę wypróbować 🙂
Gorąco polecam 😊
Świetne danie Aniu, jeszcze takiego nie jadłam a z chęcią spróbuje 🙂
Wypróbuj Marzenko, bo jest mega pyszne 😊
O takie smakowitości to bym teraz zjadła 🙂
Zachęcam do przygotowania 😊
Ale rewelacyjny pomysł !
Dziękuję pięknie 😊
Gdzieś już widziałam ten przepis i przyznaję, że mam w planach go wypróbować 😉
Jest bardzo smaczne 😊
Super zapiekanka:)
Dziękuję ślicznie 😊
Hello,
Perfect !
Sarah
Dziękuję 😊
Aniu,to jakas magia 🙂 Przepis idealny.Juz zrobilam liste zakupow i robie tak szybko jak sie da 🙂 Super,super:)))Uwielbiam Cie !!!Renata
Bardzo się cieszę, że Ci przypadł przepis do gustu Renatko 🙂
Zrób i koniecznie daj znać jak smakowało 🙂
Pozdrowionka 🙂
Wow ależ to wygląda, takim mięskiem bym nie pogardziła 😛
Smakuje wybornie 🙂 Jeśli lubisz takie smaki to wypróbuj przepis 🙂
Super to wygląda. Bardzo ciekawy pomysł na kalafiora 🙂
Dziękuję bardzo 🙂 Smakuje świetnie 🙂
Nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale mnie zaskoczyłaś.
Mam nadzieję, że pozytywnie 😉 Danie oczywiście polecam 🙂
Bardzo ciekawe danie, muszę wyeksperymentować ten przepis 🙂
Polecam, bo smakuje genialnie 🙂
Właśnie nabrałam ochotę aby zjeść kalafiora 🙂
Wygląda znakomicie.
Dziękuję bardzo i polecam 🙂
Bardzo pyszne i pomysłowe danie. U mnie ostatnio zupka z kalafiorem w roli głównej 😉
Zupkę kalafiorową też bardzo lubię 🙂
O proszę, to dla mnie nowość. Mój M. przepada za kalafiorami, a ja szczerze mówiąc, nie za bardzo umiem kalafiora przyrządzać, albo po prostu jego smak mi nie podchodzi, przez co nie umiem przyprawić.
Ja uwielbiam kalafior i najbardziej bez zbyt dużej ilości przypraw – sól, koperek 🙂
Wygląda bardzo ciekawie 😀
Bardzo dziękuję i polecam 😊
Nie jadłam nigdy czegoś takiego 😉 Ten kalafior mnie zachęca ;D
W takim razie wypróbuj 😊
Fajna zapiekanka:)
Dziękuję ślicznie 😊
Ale niespodzianka i wygląda jak wielki grzyb z nadzieniem, super pomysł, można zaskoczyć gości 🙂
Oj można 😊 Będą zachwyceni wyglądem, ale też smakiem 😊
Aniu! Też nieraz to robię , Jest bardzo smaczne – Pozdrawiam Cię goraco
Smakuje pysznie 😊
Pozdrawiam serdecznie 😊
To na pewno nie jest dobre tylko pyszne. 🙂
Całkowicie się z Tobą zgadzam 😄
Pyszny pomysł Aniu ❤
Ślicznie dziękuję 😊 Smakuje świetnie, polecam 😊
Bardzo ciekawe danie:)
Dziękuję bardzo i zachęcam do wypróbowania 😊
Wygląda smakowicie. Na pewno wypróbuje przepis jak tylko dorwę kalafior.
Kup kalafior i wypróbuj 😊 Smakuje świetnie 😊
O to coś zdecydowanie dla mnie, obiad w sam raz do nowej pracy! Dzięki za pomysł.
Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc 😊
Pyszna propozycja Aniu 🙂
Dziękuję pięknie Joasiu 😊
Ale fajny pomysł! Muszę spróbować:)
Wypróbuj koniecznie, bo smakuje świetnie 😊
danie dla mnie;D
Cieszę się, że trafia w Twój gust i oczywiście zachęcam gorąco do wypróbowania przepisu 😊
Coś dla mojego taty!
Może przygotujesz?😊
Zapisałam i przy najbliższej okazji wypróbuję na pewno 🙂
Wypróbuj, bo jest świetny 😊
zrobiłam bardzo podobny – mięso podsmażone bez dodatków i kalafior, a na wierzchu sos serowy – było przepyszne 🙂
Na pewno smakowało rewelacyjnie 😊
Ty to masz pomysły!
Super!
Kalafiorowe inspiracje bardzo lubię.
Pozdrawiam ciepło 🙂
Ja również bardzo lubię 😊
Pozdrowionka Madziu 😊
Świetny pomysł 🙂
Dziękuję ślicznie 😊
Świetny przepis 🙂
Dziękuję i polecam 😊
Bardzo oryginalny obiadek ;D Wygląda pysznie i pożywnie 🙂
Dziękuję ślicznie, smakuje wybornie 🙂
Muszę przyznać, że jest to rewelacyjny pomysł na przyrządzenie tego dania 🙂 Kiedyś znalazłem filmik, gdzie jedna Pani podawała przepis na placki ziemniaczane z mięsem mielonym. Po prostu na smażące się placki kładzie się mięso mielone (przyrządza się podobnie, jak na kotlety mielone) i na to nalewa się porcję startych ziemniaków. Niestety, ale takiego placka należy dość długo smażyć, by mięso mielone nie było w środku surowe 🙂 Ta wersja dania bardziej mi pasuje 😉
Bardzo się cieszę, ze danie Ci pasuje i zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂
I to jest naprawdę ciekawy i nowatorski pomysł! Moja przyjaciółka uwielbia kalafior, więc podsunę jej ten przepis 🙂
Smakuje genialnie, więc śmiało możesz podsunąć przepis 🙂
Smakowity przepis. Podoba mi się 🙂 🙂
Bardzo się ciesze i polecam 🙂