Mięso mielone pod kalafiorem

Mięso mielone pod kalafiorem
Mięso mielone pod kalafiorem

Mięso mielone pod kalafiorem to bardzo smaczna propozycja na łatwy w przygotowaniu obiad lub kolację.

Mielone mięso wieprzowo-wołowe wraz z cebulą i marchewką zapieczone pod kalafiorem, a całość pokryta sosem majonezowo-koperkowym, a następnie posypana tartym serem.

Mięso mielone pod kalafiorem smakuje wybornie zarówno na gorąco jaki na zimno, a dodatkowo łatwo się kroi co przy zapiekanych daniach nie jest takie oczywiste 😉

Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

 

Przepis na 3-4 porcje dania Mięso mielone pod kalafiorem.

 

SKŁADNIKI:

1 cebula

1 marchew

1 łyżka oleju

300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

sól

czarny pieprz mielony

1 łyżka posiekanego koperku

1 mały kalafior

Sos majonezowo-koperkowy:

3 kopiaste łyżki majonezu

1 łyżeczka posiekanego koperku

Dodatkowo:

150 g startego sera mozzarella

 

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać na drobno.

Marchew obrać, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć posiekaną cebulę, zeszklić.

Do zeszklonej cebuli dodać startą marchew i całość podsmażać kilka minut, a następnie przestudzić.

Kalafior oczyścić, dokładnie opłukać, podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie al dente.

Ugotowany kalafior odcedzić i przestudzić.

Mięso mielone przełożyć do miseczki, dodać chłodną podsmażoną wraz z marchewką cebulę.

Doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, wsypać posiekany koperek i  dokładnie wymieszać.

Naczynie żaroodporne ( średnica 25 cm ) lekko natłuścić i dno wylepić przygotowaną mięsną masą.

Na masę mięsną ściśle poukładać różyczki kalafiora ( główkami kalafiora do góry ).

W miseczce wymieszać majonez wraz z koperkiem i tak przygotowanym sosem majonezowo-koperkowym pokryć różyczki kalafiora.

Naczynie żaroodporne nakryć pokrywką lub owinąć folią aluminiową.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć mięso mielone pod kalafiorem i piec 50 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po podanym czasie zdjąć pokrywkę lub folię aluminiową, posypać startym serem mozzarella i zapiekać bez przykrycia około 10 minut ( do stopienia i zarumienienia sera ).

Mięso mielone pod kalafiorem jest gotowe do podania 🙂

Mięso mielone pod kalafiorem

Mięso mielone pod kalafiorem

Mięso mielone pod kalafiorem

104 odpowiedzi do “Mięso mielone pod kalafiorem”

  1. Bardzo oryginalny pomysł 🙂 tak nie jadłam jeszcze. A dzisiaj mnie mielone ale zwykłe sznycle. Ostatnio robiłam jeszcze tak gotowałam ziemniaki i robiłam masę jak na kotleciki do środka dawałam mielone i na patelnię 🙂 też dobre 🙂

  2. O proszę, to dla mnie nowość. Mój M. przepada za kalafiorami, a ja szczerze mówiąc, nie za bardzo umiem kalafiora przyrządzać, albo po prostu jego smak mi nie podchodzi, przez co nie umiem przyprawić.

  3. Muszę przyznać, że jest to rewelacyjny pomysł na przyrządzenie tego dania 🙂 Kiedyś znalazłem filmik, gdzie jedna Pani podawała przepis na placki ziemniaczane z mięsem mielonym. Po prostu na smażące się placki kładzie się mięso mielone (przyrządza się podobnie, jak na kotlety mielone) i na to nalewa się porcję startych ziemniaków. Niestety, ale takiego placka należy dość długo smażyć, by mięso mielone nie było w środku surowe 🙂 Ta wersja dania bardziej mi pasuje 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.