Mięso czosnkowe zapiekane z boczkiem

Mięso czosnkowe zapiekane z boczkiem
Mięso czosnkowe zapiekane z boczkiem

Mięso czosnkowe zapiekane z boczkiem ta bardzo smaczne danie obiadowe, które urzeknie Was swoim smakiem i aromatem jeśli tylko lubicie czosnkowe smaki i solidną porcję mięsa 🙂

Mięso wieprzowe zamarynowane w czosnku i majeranku, a następnie nadziane boczkiem wędzonym i upieczone w piekarniku.

Aromatyczne danie, które warto przygotować.

Gorąco zachęcam 🙂

 

Przepis na dwie porcje dania Mięso czosnkowe zapiekane z boczkiem.

 

SKŁADNIKI:

1/2 kg mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka wieprzowa )

2 łyżki sosu sojowego ciemnego

2 łyżeczki czosnku granulowanego

1 lekko czubata łyżeczka majeranku

100 g boczku wędzonego ( 6 plasterków średniej grubości )

2 cebule

2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE:

Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na dwie porcje tak aby kawałki były średniej wysokości ( nie mogą być płaskie ponieważ nie będzie możliwe ponacinanie mięsa i włożenie w nacięcia boczku wędzonego ).

W każdym kawałku mięsa zrobić po trzy nacięcia – miejsce na boczek wędzony.

Do miseczki wlać sos sojowy ciemny, wsypać czosnek granulowany i majeranek, dokładnie wymieszać.

Tak przygotowaną masą dokładnie pokryć kawałki wieprzowiny również nacięcia i odstawić na około dwie godziny do lodówki.

Boczek wędzony ( jeśli ma skórę należy najpierw ją odkroić ), a następnie boczek pokroić na sześć pasków średniej grubości.

Ząbki czosnku obrać, opłukać, ouszyć i pokroić posiekać.

Cebule obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w krążki.

W nacięcia mięsa wieprzowego włożyć po jednym pasku boczku wieprzowego, a następnie przełożyć kawałki mięsa do naczynia żaroodpornego.

Pomiędzy mięso powkładać krążki cebuli i posiekane ząbki czosnku.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z potrawą i piec przez 60 minut na funkcji grzania góra-dół – jeśli boczek nie ma być podpieczony lub ma być podpieczony delikatnie należy mięso czosnkowe zapiekane z boczkiem nakryć folią aluminiową na pierwsze 30 minut pieczenia.

Mięso czosnkowe zapiekane z boczkiem podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie ziemniaki i surówka.

Przed podaniem można udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Mięso czosnkowe zapiekane z boczkiem

Mięso czosnkowe zapiekane z boczkiem

Mięso czosnkowe zapiekane z boczkiem

88 Replies to “Mięso czosnkowe zapiekane z boczkiem”

  1. Dla mnie super, ogólnie tak nawiązują do samego czosnku to używam go w ogromnych ilościach i dodaje go dosłownie do wszystkiego uwielbiam. Dodaję nie tylko wspaniałego aromatu w postaci zapachu, ale też dodatkowego smaku.

  2. Bardzo lubię mocno naczosnkowane mięsiwa! Zresztą nie tylko mięso. Czosnek dodaję do sosów i sałatek. Mój mąż zajada kanapki z czosnkiem, gdy tylko wyczuwa nadciągające przeziębionko. Zaproponowane przez Ciebie danie obiadowe wygląda niesamowicie apetycznie. Chce się jeść:_

  3. Mięsko odpowiednio zamarynowane w połączeniu z ciastem z poprzedniego postu, to jest to, co bardzo lubię. Sama nie gotuję, ale przynajmniej u Ciebie mogę nacieszyć oczy, gdy ” kiszki marsza grają”. Ukłony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.