Maślane ciastka z orzeszkami ziemnymi

Maślane ciastka z orzeszkami ziemnymi
Maślane ciastka z orzeszkami ziemnymi

Maślane ciastka z orzeszkami ziemnymi to bardzo kruche ciasteczka, niezbyt słodkie, o charakterystycznym zapachu orzeszków i masełka.

Przepis powstał z kilku różnych przepisów na kruche ciastka i uważam go za świetny.

Chrupiące, delikatne i bardzo smaczne maślane ciastka z orzeszkami ziemnymi idealne do popołudniowej kawki 🙂

 

Przepis na dwie blaszki/wkłady piekarnika maślanych ciastek z orzeszkami ziemnymi.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g masła

7 łyżek cukru trzcinowego

szczypta soli

1 jajko

1 żółtko

2 łyżki jogurtu greckiego

Dodatkowo:

1 białko

200 g orzeszków ziemnych niesolonych

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli przesiać do miski.

Dodać cukier trzcinowy i dokładnie wymieszać.

Dodać jajko, żółtko, jogurt grecki i pokrojone w kosteczkę masełko.

Całość dokładnie zagnieść na gładkie ciasto.

Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do zamrażarki, aby ciasto stwardniało i łatwiej dało się rozwałkować.

Po tym czasie ciasto wyjąć, blat lekko posypać mąką i rozwałkować ciasto na około 4 mm.

Starać się nie podsypywać zbyt dużo mąki, aby ciastka nie wyszły twarde.

Powycinać ciasteczka, posmarować roztrzepanym białkiem jajka i poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na każdym ciasteczku ułożyć kilka połówek orzeszków ziemnych lekko je dociskając.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i wstawić blaszkę.

Ciastka z orzeszkami ziemnymi piec przez około 20-25 minut na funkcji grzania góra-dół do zarumienienia ciasteczek.

Maślane ciastka z orzeszkami ziemnymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.