Makaron z pesto i suszonymi pomidorami

Makaron z pesto i suszonymi pomidorami
Makaron z pesto i suszonymi pomidorami

Makaron z pesto i suszonymi pomidorami, a dodatkowo zielonymi oliwkami i serem to smaczna propozycja dania w stylu kuchni włoskiej.

Tym, którzy lubią dania z makaronem, a bazylia to jedno z ulubionych ziół powinna smakować moja propozycja.

Dodatkowym atutem makaronu z pesto i suszonymi pomidorami jest bardzo krótki czas przygotowania tej potrawy, która świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, a także kolacja.

 

Przepis na dwie porcje makaronu z pesto i suszonymi pomidorami.

 

SKŁADNIKI:

200 g makaronu Farfalle

sól

2 łyżki oliwy z oliwek

3 czubate łyżki pesto bazyliowego

50 g suszonych pomidorów

50 g żółtego sera ( najlepiej parmezan, ale inny rodzaj również może być )

garść zielonych oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki.

Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Oliwki odsączyć z zalewy – oliwki można pokroić na mniejsze kawałki lub pozostawić w całości.

W garnku zagotować wodę z solą, dodać łyżkę oliwy i na wrzątek wrzucić makaron.

Ugotować makaron, odcedzić i przełożyć do miseczki.

Do ugotowanego makaronu dodać pesto bazyliowe, łyżkę oliwy z oliwek i pokrojone suszone pomidory.

Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerze.

Makaron z pesto i suszonymi pomidorami posypać tartym żółtym serem i zielonymi oliwkami.

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Makaron z pesto i suszonymi pomidorami

Makaron z pesto i suszonymi pomidorami

Makaron z pesto i suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.