Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to pyszne danie zarówno na obiad jaki kolację.

Szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Szpinak podsmażony na masełku wraz z czosnkiem, łosoś doprawiony pieprzem cytrynowym, a całość zawinięta w ciasto francuskie.

Bardzo smaczna rybka 🙂

 

Przepis na dwie porcje łososia ze szpinakiem w cieście francuskim

 

SKŁADNIKI:

350 g świeżego łososia norweskiego bez skóry

350 g mrożonego szpinaku – brykiet

2 ząbki czosnku

pieprz czarny mielony

sól

pieprz cytrynowy

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko

1 łyżka mleka

1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

W garneczku rozgrzać masło i wrzucić szpinak.

Czosnek obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku.

Podsmażać do odparowania wody.

Całość doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, przestudzić.

Płat ciasta francuskiego przekroić na pół.

Łososia opłukać, osuszyć i przekroić na dwie części.

Na środku każdej części ciasta francuskiego wyłożyć część podsmażonego szpinaku, położyć kawałek łososia, oprószyć go solą i pieprzem cytrynowym.

Na przyprawiony filet łososia ponownie wyłożyć szpinak.

Boki ciasta francuskiego naciąć w paski i złożyć w warkocz.

Złożone ciasto francuskie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Jajko połączyć z mlekiem i przesmarować ciasto francuskie.

Łososia ze szpinakiem w cieście francuskim włożyć do gorącego piekarnika i piec 30 minut na funkcji grzania góra-dół.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

6 Replies to “Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim”

    1. Łosoś był świeży, w jednym kawałku 🙂 Musisz wielkość dopasować do wielkości ciasta – tak mniej więcej 🙂 A wypróbowanie polecam, bo smakuje świetnie 🙂

          1. Udało się 🙂 zrobiłam wczoraj na chrzest syna (tylko trochę w większej ilości) i wyszło naprawdę super, dzięki za przepis 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.