Łopatka z porem i cebulą

Łopatka z porem i cebulą
Łopatka z porem i cebulą

Łopatka z porem i cebula to danie obiadowe z patelni.

Przygotowuje się je w prosty sposób, nie zajmuje zbyt wiele czasu, ilość składników również nie jest duża, ani wyszukana, a pomimo tego mięsko tak przygotowane świetnie smakuje.

Łopatka z porem i cebulą jest dużo łagodniejszym daniem niż tradycyjnie przygotowane mięso z cebulą, a podana z kaszą i ogóreczkiem kiszonym to wyśmienity, tradycyjny smak.

 

Przepis na 4 plastry łopatki z porem i cebulą.

 

SKŁADNIKI:

400 g łopatki wieprzowej

sól

słodka papryka

2 łyżki oleju

1 duży por

2 cebule

1 ząbek czosnku

czarny pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE:

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry – 4 sztuki.

Natrzeć z każdej strony solą i słodką papryką, przełożyć do miseczki i odstawić do lodówki na około godzinę.

Por dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w półkrążki – łącznie z większością zielonej części.

Cebulę i czosnek obrać, opłukać, osuszyć i pokroić cebulę w piórka, a czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący włożyć mięso.

Smażyć na ciemnobrązowy kolor z każdej strony, a następnie zdjąć mięso z patelni.

Na patelnię po smażeniu mięsa włożyć cebulę, por i czosnek, zasmażać kilka minut.

Wlać szklankę wody, doprawić solą i pieprzem, dodać wcześniej wyjęte plastry łopatki i całość dusić na małym ogniu do miękkości mięsa i odparowania płynu – w razie potrzeby dodać odrobinę wody.

Łopatkę z porem i cebulą podałam z kaszą bulgur i ogórkiem kiszonym.

Łopatka z porem i cebulą

Łopatka z porem i cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.