Łopatka z cebulką zapiekana w piekarniku

Łopatka z cebulką zapiekana w piekarniku
Łopatka z cebulką zapiekana w piekarniku

Bardzo lubię potrawy, które można przygotować w szybki sposób, a przy tym smakują wyśmienicie.

Łopatka z cebulką zapiekana w piekarniku jest jedną z nich.

Mięso jest miękkie, niewysuszone, a cebulka soczysta i delikatnie zarumieniona.

Całość dusi się w piekarniku w sosie własnym.

 

Przepis na 2-3 porcje łopatki z cebulką zapiekanej w piekarniku.

 

SKŁADNIKI:

600 g łopatka

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/4 łyżeczki papryki ostrej

1/2 łyżeczki curry

2 ząbki czosnku

4 średnie cebule

PRZYGOTOWANIE:

Mięso podzielić na plastry, dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Przyprawy wsypać do miseczki, wymieszać, a następnie natrzeć nimi mięso.

Mięso w przyprawach włożyć do miski i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Ząbki czosnku obrać, pokroić na cieniutkie plasterki.

Naczynie żaroodporne natłuścić, przełożyć do niego plastry zamarynowanej łopatki, a na łopatkę plasterki czosnku.

Naczynie żaroodporne z łopatką i czosnkiem zamknąć pokrywką lub szczelnie owinąć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 60 minut na funkcji grzania góra-dół.

Cebulę obrać, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić na talarki.

Po godzinie wyjąć naczynie z mięsem z piekarnika, włożyć do niego cebulkę, zamknąć pokrywkę i włożyć ponownie do piekarnika na około 10 minut.

Po tym czasie naczynie wyjąć, przemieszać tak, aby łopatka nie była nakryta cebulką i mogła się przypiec.

Ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika, ale już bez przykrywania naczynia.

Łopatkę z cebulką zapiekać w piekarniku kolejne 30 minut w 200 stopniach na funkcji grzania góra-dół.

Łopatka z cebulką zapiekana w piekarniku
Łopatka z cebulką zapiekana w piekarniku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.