Leniwe pierogi

Leniwe pierogi
Leniwe pierogi

Leniwe pierogi powinny być miękkie i puszyste, ciężko jednak odpowiednio dobrać składniki, aby taki efekt uzyskać.

Po wielu próbach i eksperymentach udało się uzyskać smak, który pamiętam z dzieciństwa. 🙂

Posypane cukrem i oprószone cynamonem smakują rewelacyjnie.

 

Przepis na dwie porcje leniwych pierogów.

 

SKŁADNIKI:

250 g twarogu tłustego lub półtłustego

1 jajko

3/4 szklanki mąki

1 łyżka cukru

mąka do podsypywania

cukier i cynamon do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg przepuścić przez maszynkę lub dokładnie pognieść widelcem.

Żółtko oddzielić od białka.

Białko ubić na sztywną pianę z łyżką cukru.

Odmierzyć odpowiednią ilość mąki, aby łatwiej było dodawać ją do ciasta na pierogi.

Do zmielonego twarogu dodać żółtko i wymieszać, następnie dodać ubite z cukrem białko.

Powoli dosypywać mąkę wyrabiając ciasto na pierogi – im mniej mąki tym lepiej i pierogi będą bardziej puszyste i miękkie, jednak zbyt mała ilość mąki bardzo utrudni krojenie ciasta.

Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, uformować wałeczki i pokroić ciasto jak na kopytka.

W garnku zagotować wodę, lekko posolić.

Wrzucać pokrojone leniwe pierogi na wrzątek i gotować około 2-3 minut od momentu wypłynięcia.

Po tym czasie wyjmować łyżką cedzakową.

Leniwe pierogi posypać cukrem i oprószyć cynamonem.

Leniwe pierogi

2 Replies to “Leniwe pierogi”

  1. Leniwe bez ziemniaków? Kiedy tylko z obiadu zostają mi ziemniaki, to robię z nich albo leniwe, albo kopytka i … do zamrażarki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.