Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to danie, które zawsze bardzo mi smakowało, chociaż wiem, że nie każdy lubi połączenie smaku kwaśnego i słodkiego w jednym daniu.

Dawniej z wygody kupowałam gotowe sosy słodko-kwaśne, później zaczęłam eksperymentować próbując odtworzyć smak, aby przypominał ten kupny, ale jednocześnie bardziej trafiał w mój gust.

Udało się i od tego czasu sos słodko-kwaśny już nie kojarzy mi się z kupowanym sosem, a  z pysznym, domowym jedzeniem, które można w prosty sposób przygotować samemu.

 

Przepis na cztery porcje kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.

 

SKŁADNIKI:

300 g filetu z kurczaka

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 marchew

1 cebula

2 łyżki oleju

1/2 papryki czerwonej

1/2 papryki zielonej

1/2 papryki żółtej

1 puszka pędów bambusa ( 140 g po odsączeniu )

1 szklanka soku z ananasa

1 łyżka octu winnego

1 łyżka soku z cytryny

1/2 puszki ananasa w kawałkach

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/4 łyżeczki imbiru mielonego

1/4 łyżeczki ostrej papryki

2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka cukru brązowego

PRZYGOTOWANIE:

Filet z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.

Przełożyć do miseczki, wlać sos sojowy, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę.

Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w zapałkę.

Cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka.

Paprykę czerwoną, zieloną i żółtą oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki.

Kiełki bambusa odsączyć.

Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojona cebulę i marchew i podsmażyć, następnie dodać zamarynowane mięso, zasmażać kilka minut.

Dodać pokrojone w paski papryki i kiełki bambusa, całość zasmażać około 10 minut.

Wlać pół szklanki soku z ananasa, ocet winny, sok z cytryny, a także paprykę słodką, paprykę ostrą i imbir.

Dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

Pół puszki ananasów w kawałkach pokroić na małe kawałeczki, dodać do gotującego się kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, przemieszać i nadal dusić.

W pół szklanki soku ananasowego rozmieszać koncentrat pomidorowy i wlać do sosu, dokładnie wymieszać, gotować kilka minut.

Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym można dodatkowo doprawić sokiem z cytryny jeśli sos ma być bardziej kwaśny.

Podawać z ulubionym ryżem – u mnie ryż Parboiled.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.