Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem
Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem … smak mojego dzieciństwa 🙂

Kto nie zna tych pysznych wypieków, którymi pachniało w kuchni, na które czekało się aż będą gotowe do zjedzenia, a potem ze smakiem zajadało kawałek, czy też dwa.

Kruche ciasto z rabarbarem to jedno z takich ciast, które miło kojarzą mi się z beztroskimi latami, wakacjami i słońcem, więc i Wam przekazuję trochę pozytywnej energii 🙂

Kruche ciasto, rabarbar, no i kruszonka – pychotka 🙂

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej

2 jajka

1 szklanka cukru

120 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

Nadzienie:

600 g rabarbaru

1/2 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – do miski przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodać cukier i cukier waniliowy extra lub wanilinowy, dokładnie wymieszać.

Do suchych składników dodać jajka i pokrojone w małe kawałki zimne masło.

Zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na dwie części, każdą z nich owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Blaszkę do pieczenia ( 24*24 cm ) natłuścić, a następnie jedną połową schłodzonego ciasta wylepić dno przygotowanej blachy.

Nadzienie – rabarbar opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć końce i nie obierając ze skóry pokroić na mniejsze ( około 2 cm ) kawałki, przełożyć do miski, zasypać cukrem i dokładnie przemieszać, a następnie wyłożyć na kruchym spodzie ciasta.

Drugą część ciasta wyłożyć na rabarbar jak kruszonkę.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego piekarnika włożyć blachę z ciastem.

Kruche ciasto z rabarbarem piec przez około 45 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciasto wyjąć i wystudzić.

Ciasto kroić po całkowitym wystudzeniu, aby sok, który wytworzył się z rabarbaru mógł zastygnąć 🙂

 

Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem

116 Replies to “Kruche ciasto z rabarbarem”

  1. Uwielbiam zaczynać dzień od Twoich wpisów, zawsze jestem ciekawa co dziś jemy. Ciacho bym nawet na śniadanie zjadła 😛

  2. Ostatnio moja dieta jest oszczędna w słodkości. Na widok rabarbarowego kruchego ciacha mam ślinotok. Rabarbar też powoduje skojarzenia z beztroskim dzieciństwem i Dziadkami, wsią. Moja Babcia piekła drożdżowiec z rabarbarem i bardzo często gotowała rabarbarowy kompot. Pozdrawiam:)

  3. Wiem, że jest pyszne 🙂 cóż nie upiekę go, ale przynajmniej poszukam zaraz w cukierni, bo niedługo wybieram się na zakupy, a podłapałam smaka 🙂

  4. U mnie w domu nigdy niczego się z rabarbaru nie robiło (no, chyba że kompot raz na sto lat :D), ale to ciasto kojarzy mi się trochę z szarlotką – tylko nie w wersji korzennej, a bardziej letniej 🙂 Super, chętnie bym zjadła 🙂

  5. Dawno nie jadłam takiego rabarbarowego ciacha.
    Chyba znów muszę zrobić.
    Pyszna propozycja.
    Ostatnio smakowałam je rok temu.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  6. Aniu,czasami mysle,ze robisz posty dla mnie :))))))))) ciasto rabarbarowe moge jesc codziennie:)Ale moje nigdy nie wyglada tak fantastycznie jak Twoje :)Magia,magia,magia 🙂 pozdrawiam Renata

    1. Staram się trafić w gust tych, których lubię, a zatem przepisy publikuję dla Ciebie 🙂 Czasami mi się pewnie nie udaje, ale bardzo się staram 🙂
      Bardzo się cieszę, że lubisz ciasta z rabarbarem 🙂
      Pozdrawiam cieplutko 🙂

  7. To ciasto o smaku mojego dzieciństwa. 😀 Pamiętam rabarbar rosnący na podwórku. Te wielkie liście. Rabarbar z cukrem i w tym cieście był kapitalny. 😀

    1. Ja również bardzo lubię ciasta z kruszonką – niezbyt wysokie ciasto, owoce i dużo kruszonki, a zatem jutro zapraszam na właśnie taką, puszystą drożdżóweczkę z dużą ilością kruszonki 🙂
      Pozdrowionka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.