Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami
Krokiety z pieczarkami

Krokiety to jedna z najczęściej przygotowywanych przekąsek i ja także dosyć często je robię, a zwłaszcza krokiety z pieczarkami.

Do farszu na krokiety można wykorzystać różnego rodzaju mięsa, czy warzywa i zawsze świetnie smakują.

Moje krokiety z pysznym farszem pieczarkowym to idealne danie lub dodatek do barszczu, czy jak przekąska.

Polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na 10 krokietów z pieczarkami.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

2 jajka

szczypta soli

2 łyżki oleju

Farsz:

600 g pieczarek

2 cebule

sól

pieprz czarny mielony

2 łyżki oleju

Dodatkowo:

2 jajka

tarta bułka

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – mąkę połączyć z solą, dodać wodę i mleko, a także jajka i olej.

Przy pomocy miksera wyrobić ciasto i odstawić na około 30 minut.

Po tym czasie z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki – powinno wyjść 10 sztuk.

Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać na drobno.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć posiekaną cebulę, a następnie dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody.

Pieczarki i cebulę doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym.

Farsz pieczarkowy przestudzić.

Na każdy z naleśników nałożyć część farszu pieczarkowego, złożyć boki do siebie, a następnie zawinąć w rulon.

Jajka rozbełtać, doprawić solą.

Krokiety z pieczarkami panierować w jajku i tartej bułce, smażyć na oleju.

Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

2 Replies to “Krokiety z pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.