
Krokiety to jedna z najczęściej przygotowywanych przekąsek i ja także dosyć często je robię, a zwłaszcza krokiety z pieczarkami.
Do farszu na krokiety można wykorzystać różnego rodzaju mięsa, czy warzywa i zawsze świetnie smakują.
Moje krokiety z pysznym farszem pieczarkowym to idealne danie lub dodatek do barszczu, czy jak przekąska.
Polecam wypróbować 🙂
Przepis na 10 krokietów z pieczarkami.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju
Farsz:
600 g pieczarek
2 cebule
sól
pieprz czarny mielony
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
2 jajka
tarta bułka
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto – mąkę połączyć z solą, dodać wodę i mleko, a także jajka i olej.
Przy pomocy miksera wyrobić ciasto i odstawić na około 30 minut.
Po tym czasie z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki – powinno wyjść 10 sztuk.
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać na drobno.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć posiekaną cebulę, a następnie dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody.
Pieczarki i cebulę doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym.
Farsz pieczarkowy przestudzić.
Na każdy z naleśników nałożyć część farszu pieczarkowego, złożyć boki do siebie, a następnie zawinąć w rulon.
Jajka rozbełtać, doprawić solą.
Krokiety z pieczarkami panierować w jajku i tartej bułce, smażyć na oleju.
Te z pieczarkami to zawsze były nasze ulubione 😀
Moje również 🙂 Klasyczne, ale pyszne 🙂