Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami
Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami to w moim domu klasyka na wigilijnym stole.

Pyszne naleśniki wypełnione farszem z kiszonej kapusty, pieczarek i cebulki, a całość doprawiona na lekko pikantnie – tak lubimy 🙂

Krokiety przygotowuje się w prosty sposób, a smakują genialnie.

Zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na 10 krokietów z kapustą i pieczarkami.

 

SKŁADNIKI:

Naleśniki:

400 g mąki pszennej

1 szklanka mleka

2 szklanki wody

1 łyżka oleju

1 jajko

1 łyżeczka soli

Nadzienie:

500 g kiszonej kapusty

250 g pieczarek

1 średnia cebula

2 łyżki oleju

sól

czarny pieprz mielony

Panierka:

2 jajka

tarta bułka

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Naleśniki – do miski wsypać mąkę pszenną, dodać sól i wymieszać.

Wlać mleko i wodę, wbić jajko i dodać olej, całość dokładnie wyrobić ciasto.

Ciasto odstawić na około 30 minut, a następnie usmażyć cienkie naleśniki na suchej lub lekko natłuszczonej patelni.

Naleśniki po smażeniu układać jeden na drugim na talerzu i przykrywać talerzem, aby zrobiły się miękkie od pary 🙂

Nadzienie – kapustę kiszoną pokroić na drobno.

W garnku zagotować wodę i do wrzątku włożyć pokrojoną kapustę kiszoną.

Gotować do miękkości, a następnie odcedzić i dokładnie odcisnąć kapustę.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić na drobno.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć posiekaną cebulę, zeszklić.

Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić na drobno, dodać do zeszklonej cebuli i usmażyć.

Do usmażonych z cebulą pieczarek przełożyć kiszoną kapustę i doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

Na każdy naleśnik wyłożyć farsz pozostawiając wolne dwa równoległe brzegi.

Brzegi założyć na farsz i zawinąć pozostałą część formując roladki.

Do miseczki wbić jajka, lekko osolić i rozkłócić.

Do drugiej miseczki wsypać tartą bułkę.

Krokiety z kapustą i pieczarkami panierować w jajku i tartej bułce.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć panierowane krokiety, usmażyć.

Usmażone krokiety z kapustą i pieczarkami wykładać na papierowym ręczniku, aby ociekł z nich nadmiar tłuszczu.

Krokiety z kapustą i pieczarkami są gotowe do podania 🙂

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami

100 Replies to “Krokiety z kapustą i pieczarkami”

  1. Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek spotkała się z krokietami na wigilijnym stole. Uszka z grzybami, barszcz czerwony – jak najbardziej, ale krokiety? Nigdy w życiu.
    Może czas pomyśleć o zmianie rodzinnej tradycji i do klasycznych potraw dorzucić coś innego? 🙂

  2. Czytasz w moich myslach ? 🙂 Wlasnie myslalam nad daniami na wigilie i doszlam do wniosku,ze czas na krokiety( bo nigdy nie robilam ).Teraz nie mam odwrotu ,przepis mam to musze zrobic 🙂 Mam nadzieje,ze dam rade ….jak nie to wysle sygnal SOS :)))) buziaki Anula

  3. wyglądają mega apetycznie i są idealnie złożone! 😀 Jestem pod wrażeniem, mnie zawsze krokiety się tak rozwalają, że nie wiadomo jak to jeść xD

    zapraszam również do mnie na bloga 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.