Krem pieczarkowy

Krem pieczarkowy
Krem pieczarkowy

Krem pieczarkowy to doskonała w smaku i bardzo łatwa w przygotowaniu kremowa zupka bez dodatku mięsa, a zatem idealna jeśli ktoś potraw mięsnych nie lubi i nie jada.

Jest to świetny pomysł na obiad dla wszystkich miłośników pieczarek 🙂

Krem pieczarkowy jest gęsty, aromatyczny, sycący i niesamowicie smaczny.

Można podawać go z pieczywem lub innymi ulubionymi przez Was dodatkami Ja krem pieczarkowy najbardziej lubię podany z domowymi bułkami 🙂

Przedstawiam moją wersję, którą w niezmienionej formie przyrządzam od wielu lat i która mojej rodzince smakuje najbardziej.

Mam nadzieję, że i Wam ta wersja będzie smakowała 🙂

 

Przepis na około 3 porcje kremu pieczarkowego.

 

SKŁADNIKI:

700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

400 g pieczarek

1 łyżka masła klarowanego

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól

czarny pieprz mielony

3 łyżki śmietany 18%

1 łyżka mąki pszennej ( opcjonalnie )

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać i czosnek obrać, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, posiekać.

Pieczarki dokładnie opłukać, osuszyć, a następnie pokroić w plasterki.

W garnku rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć posiekaną cebulę i ząbek czosnku, zeszklić.

Do zeszklonej cebuli dodać plasterki pieczarek i smażyć przez chwilkę.

Wlać bulion, doprawić solą, a także czarnym pieprzem mielonym i całość gotować na małym ogniu przez około 10 minut.

Po ugotowaniu lekko przestudzić, a następnie zblendować n a krem.

Jeśli krem pieczarkowy ma być gęściejszy należy teraz dodać mąkę pszenną – rozmieszać mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody, zahartować małą ilością rozdrobnionego wywaru pieczarkowego a następnie wlać do garnka i zagotować.

Krem pieczarkowy zabielić śmietaną.

Krem pieczarkowy

Krem pieczarkowy

110 Replies to “Krem pieczarkowy”

  1. Zupa pieczarkowa niezmiennie jest w TOP moich ulubionych zup – choć nigdy nie jadłam jej w wersji kremu 🙂 Ale szczerze uwielbiam, więc ciekawa jestem tej sycącej propozycji 🙂

  2. pieczarki są pyszne! Taka zupka najlepiej w moim domu wychodzi mi 😀 Jest to jedna potrawa której nigdy nie zepsułam 😀

  3. Ciekawe że nigdy nie wpadłam na to, jak prosto robi się taki krem – dziękuję za inspirację! Zapiszę sobie ten przepis i odtworzę na jesień, kiedy takie gorące zupy królują na moim stole:)
    pozdrawiam serdecznie!

  4. Lubię zupę pieczarkową ugotowaną w tradycyjny sposób. Kremu z pieczarek jeszcze nigdy nie jadłam i nie robiłam, więc chętnie skorzystam z przepisu;)

  5. Grzybów nie lubię, więc danie nie dla mnie ale dla męża mogłabym przygotować, tylko zawsze mam problem gdy coś podobnego gotuję żeby sprawdzić smak 😛

  6. Jestem miłośniczką pieczarek i innych grzybów. Jutro właśnie, nawiązując do grzybowego tematu, wybieram się do lasu. Ponoć pojawiły się borowiki. Pieczarkowy kremik dość często przygotowuję na obiad. Pychota:)

    1. Przepisów na krem pieczarkowy jest bardzo dużo i Twój na pewno jest równie pyszny, ale może skusisz się na wypróbowanie mojej wersji? 🙂
      Pozdrowionka 🙂

  7. Super zupka krem 😉 Bardzo lubię pieczarki. Bardzo śmieszne jest to, że nadal panuje mit o grzybach, że nie mają żadnej wartości odżywczej, co jest oczywiście nie prawdą. Nie tylko zawiera składniki pokarmowe tj. białka, tłuszcze, czy węglowodany (w bardzo małych ilościach), ale także witamin z gr. B oraz składników mineralnych. Podsunęła mi Pani pomysł na napisanie artykułu na temat grzybów i ich zastosowania w kulinarii 😉

    Pozdrawiam,
    Patryk

    1. Bardzo się cieszę, że podsunęłam Ci pomysł i już nie mogę się doczekać żeby ten artykuł przeczytać. Na pewno dowiem się wielu ciekawych rzeczy 🙂
      Pozdrowionka 🙂

  8. Lubię wszystko z grzybami chociaż jako dziecko unikałam jak ognia. Leśne jem bardzo rzadko, bo wciąż dochodzi do wielu zatruć, ale pieczarki akurat można jeść bez strachu. Chętnie wypróbuję zupkę z Twojego przepisu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.