Kotlety ziemniaczane z kiełbasą i papryką

Kotlety ziemniaczane z kiełbasą i papryką
Kotlety ziemniaczane z kiełbasą i papryką

Kotlety ziemniaczane z kiełbasą i papryką to świetny pomysł na urozmaicenie domowego menu.

Jest to również doskonały pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały po obiedzie.

Kotlety ziemniaczane sprawdzą się jako przekąska, czy też danie obiadowe – smaczna i niedroga propozycja na pyszne jedzonko. 🙂

 

Przepis na 16 kotletów ziemniaczanych z kiełbasą i papryką.

 

SKŁADNIKI:

600 g obranych ziemniaków

2 cebule

200 g podwędzanej kiełbasy

1 papryka czerwona

1 szklanka mąki pszennej ( jeśli ziemniaki nie są sypkie/suche, mąki może być potrzebne więcej )

1 szklanka mąki ziemniaczanej

sól

czarny pieprz mielony

tarta bułka do panierowania

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie.

po ugotowaniu ziemniaki dokładnie rozgnieść i wystudzić.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

Paprykę oczyścić, osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę.

Kiełbasę pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i na gorący tłuszcz włożyć posiekaną cebulę, zeszklić.

Do cebuli dodać kiełbasę, chwilę podsmażyć, następnie dodać pokrojoną paprykę.

Całość podsmażyć do miękkości składników, wystudzić.

Do zimnych, rozgniecionych ziemniaków przełożyć zawartość patelni i dokładnie wymieszać.

Doprawić solą i pieprzem, następnie wyrabiając stopniowo dosypywać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.

Wyrobione ciasto uformować nadając im kształt kotletów.

Kotlety ziemniaczane panierować w tartej bułce i smażyć na małym ogniu do zarumienienia.

Po usmażeniu kotlety ziemniaczane z kiełbasą i papryką przełożyć na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu.

Podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie ogórki konserwowe.

Kotlety ziemniaczane z kiełbasą i papryką

Kotlety ziemniaczane z kiełbasą i papryką

Kotlety ziemniaczane z kiełbasą i papryką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.