Kotlety schabowe w sezamowej panierce

Kotlety schabowe w sezamowej panierce
Kotlety schabowe w sezamowej panierce

Kotlety schabowe w sezamowej panierce to nic innego jak smaczny i każdemu znany kotlet usmażony nieco inaczej niż klasyczna wersja kotleta panierowanego.

Panierka tak przygotowana jest lekko pikantna, przyjemnie chrupiąca, a sezam dodaje całości świetnego smaku.

Jeśli lubicie kotlety schabowe to gorąco zachęcam do wypróbowania takiej wersji panierki, bo kotlet schabowy nie musi być nudny, a klasyczne dania można w łatwy i szybki sposób urozmaicić 🙂

 

Przepis na cztery Kotlety schabowe w sezamowej panierce

 

SKŁADNIKI:

4 kotlety schabowe bez kości

sól

4 łyżki mąki pszennej

2 jajka

4 łyżki tartej bułki

6 łyżek białego sezamu

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

oliwa z oliwek lub olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem do mięsa na cienkie plastry.

Rozbite mięso oprószyć solą, a następnie obtoczyć w mące pszennej.

Do miseczki wbić jajka, rozkłócić.

W osobnej miseczce wymieszać tartą bułkę z sezamem, słodką i ostrą papryką.

Obmączone kotlety moczyć w jajku, a następnie panierować w mieszance z tartej bułki, sezamu i papryki.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej.

Na gorący tłuszcz wkładać kotlety schabowe w sezamowej panierce i smażyć na małej mocy palnika z obu stron do zarumienienia.

Po usmażeniu zdjąć z patelni ( można położyć na papierowy ręcznik aby ociekły z nadmiaru tłuszczu ).

Kotlety schabowe w sezamowej panierce podawać z ulubionymi dodatkami 🙂

Kotlety schabowe w sezamowej panierce

Kotlety schabowe w sezamowej panierce

Kotlety schabowe w sezamowej panierce

146 odpowiedzi do “Kotlety schabowe w sezamowej panierce”

  1. Wygląda bardzo apetycznie, mąż bardzo lubi sezam.
    A dziś dla odmiany wybraliśmy się po pracy do baru mlecznego, obiad tani i smaczny, a ile ludzi bierze zestawy na wynos!
    Obiad z 3 dań 13 zł

    1. Faktycznie, cena niezła, ale ja rzadko kiedy jadam na mieście. Są składniki, które mi szkodzą, a nie zawsze wiem co i jak przyrządzane jest w barze czy knajpce.

  2. W te wakacje po kilku latach zjadłam tradycyjnego schabowego, ale tak jak kiedyś go uwielbiałam, tak teraz mi nie smakuje. Może sezam zmieniłby moje zdanie 😉

  3. Schabowe od czasu do czasu jadam z wielką ochotą. Smażyłam już w panierce sezamowej oraz z pokruszonych płatków kukurydzianych. Smakują wyjątkowo:)

  4. Aniu! Robię takie kotlety tylko zamiast schabowego , Biorę pierś kurczaka, Bardzo lubię sezam – Pozdrawiam Serdecznie – Krysia

  5. Ja robię w panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych (Bez dodatku bułki tartej). Smażę na SMALCU !!! To jest raj dla podniebienia.

  6. Aniu przypomniałaś mi o tym sezamie 🙂 bardzo go lubię ale zapominam stosować, zamówienie mam w domu na schabowe to chyba je tak właśnie zrobię 🙂 ciekawa jestem smaku 🙂

  7. Proste danie, a jakie smaczne! 🙂 Bardzo lubię kotlety we wszystkich wydaniach, te z sezamem także. 😉 Dawno ich w sumie nie robiliśmy, więc dziękuję za przypomnienie!

  8. Nie jadłam jeszcze schabowych z dodatkiem sezamu… Bardzo ciekawe połączenie 😀 Myślę, że wypróbuję!
    Ps. Ostatnio zrobiłam powidła z Twojego przepisu “Czekośliwka”. I muszę przyznać, że smakują obłędnie! Domownicy zachwyceni 😀

  9. Raz miałam możliwość skosztowania takiego kotleta w panierce. W planach miałam już nowe oblicze obiadu, ale jak to zwykle bywa na planach się tylko skończyło. Muszę sama spróbować go zrobić w domu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.