Kostki mintaja w cieście francuskim

Kostki mintaja w cieście francuskim
Kostki mintaja w cieście francuskim

Kostki mintaja w cieście francuskim to potrawa, którą robiłam pierwszy raz, ale przyznaję, że wyszło bardzo smaczne.

Nie kupuję mrożonych ryb, bo wolę świeży filecik – moim zdaniem łatwiejszy i bardziej uniwersalny w przygotowaniu, ale dostałam opakowanie mrożonych kostek mintaja, więc trzeba było coś z nim zrobić.

Przyszło mi do głowy, że mogę zrobić tak jak łososia, czyli w cieście francuskim, a jak zrobić poszukałam w sieci. 🙂

 

Przepis na cztery kostki mintaja w cieście francuskim.

 

SKŁADNIKI:

4 mrożone kostki mintaja

1 opakowanie ciasta francuskiego

sól

pieprz cytrynowy

1 łyżeczka świeżego koperku

1 jajko

PRZYGOTOWANIE:

Zamrożone kostki mintaja posolić z każdej strony, aby szybciej rozpuścić lód.

Pozostawić na kilka godzin, a gdy ryba będzie już całkowicie rozmrożona, ostrożnie opłukać i bardzo dokładnie osuszyć odciskając wodę w papierowy ręcznik.

Rozmrożonego mintaja położyć na desce, posolić, oprószyć pieprzem cytrynowym i posypać koperkiem.

Ciasto francuskie podzielić na cztery kawałki.

Na każdym kawałku ciasta francuskiego położyć przyprawiony filet mintaja.

Ciasto złożyć, docisnąć boki np przy pomocy widelczyka.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć kostki mintaja w cieście francuskim na blaszce, a następnie przesmarować ciasto rozkłóconym jajkiem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni.

Blachę z rybą włożyć do nagrzanego piekarnika.

Kostki mintaja w cieście francuskim piec przez 20-25 minut na funkcji grzania góra-dół.

Podawać z ulubionymi warzywami.

Kostki mintaja w cieście francuskim

Przepis ze strony najsmaczniejsze.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.