Klopsiki z kapustą zapiekane w piekarniku

Klopsiki z kapustą zapiekane w piekarniku
Klopsiki z kapustą zapiekane w piekarniku

Klopsiki z kapustą zapiekane w piekarniku to wiosenno-letnia propozycja na urozmaicenie tradycyjnych klopsów mielonych, wzbogacenie ich o dodatek młodej kapusty i pysznego sosu pomidorowego.

Klopsiki przygotowane w ten sposób są bardzo smaczne i delikatne, a kapusta miękka, ale nie rozgotowana.

Całość podpieczona w piekarniku z pysznym sosem pomidorowym o intensywnym smaku i aromacie przypraw smakuje wybornie.

Gorąco polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na około 10 klopsików z kapustą zapiekanych w piekarniku.

 

SKŁADNIKI:

250 g mięsa mielonego

1 jajko

1 cebula

1 łyżka posiekanego koperku

pieprz czarny mielony

1 łyżka sosu sojowego jasnego

kajzerka lub tarta bułka

1 mała główka młodej kapusty

domowy smalec do smażenia

1 passata pomidorowa

1 łyżeczka majeranku

sól

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować na drobno.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać posiekaną cebulę, 1/4 z poszatkowanej kapusty, odciśniętą kajzerkę lub tarta bułkę, jajko, łyżkę sosu sojowego, łyżkę koperku i pieprz do smaku.

Wyrobić masę, a następnie uformować klopsy.

Na patelni rozgrzać smalec i na gorący tłuszcz włożyć klopsy, obsmażyć.

Pozostałą kapustę włożyć do durszlaka i przelać wrzątkiem, odcedzić, a następnie przełożyć do naczynia  żaroodpornego.

Na kapustę wyłożyć podsmażone klopsy.

Passatę pomidorową przelać do miseczki, dodać pół szklanki gorącej wody, doprawić solą i pieprzem, wsypać majeranek i dokładnie wymieszać.

Tak przygotowanym sosem zalać potrawę.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z klopsikami i piec przez 40 minut na funkcji grzania góra-dół.

Klopsiki z kapustą zapiekane w piekarniku podawać z ulubionymi dodatkami – świetnie smakują z domowym pieczywem 🙂

Klopsiki z kapustą zapiekane w piekarniku

Klopsiki z kapustą zapiekane w piekarniku

Klopsiki z kapustą zapiekane w piekarniku

85 Replies to “Klopsiki z kapustą zapiekane w piekarniku”

  1. Klopsiki wyglądają przepysznie, a że oprócz mięsa bardzo lubię też kapustę (w każdej postsci), koniecznie muszę zrobić tą potrawę :)!!!

  2. …. I to jest taki przepis, że po prostu muszę spróbować, no muszę, i to też jest taka chwila, że całkowicie spontanicznie pojawia się myśl, że to musiałoby być cudowne, gdyby ktoś Takie danie postawił przede mną i potem jeszcze wymył naczynia…. 🙂

    1. To już byłby luksus 🙂 Ale raz na jakiś czas możesz wykorzystać męża żeby przygotował dla Was obiad, a później wraz z dziećmi posprzątał 🙂

  3. Podoba mi się przepis. Klopsiki z domieszką kapusty już robiłam (nazywały się “fałszywe gołąbki”), ale nie wpadłam na to, żeby podawać je zapiekane z młodą kapustą w pomidorach.

  4. Pomyliłam kapustę z makaronem 😉 Do tej pory klopsiki gotowałam na parze. Jestem ciekawa smaku wersji smażonej i podpieczonej 🙂

  5. Już od jakiegoś czasu znam Twój blog i muszę się przyznać, że może jeden przepis mnie nie zainteresował. Reszta trafia w moje gusta i do tego pobudza mnie do bardziej intensywnego gotowania 🙂

    1. Bardzo miło mi to czytać 🙂 Takie komentarze jak Twój sprawiają, że jeszcze bardziej chce mi się gotować, piec i przedstawiać mój kulinarny punkt widzenia 🙂 Dziękuję 🙂

  6. Ja ostatnio robiłam klopsiki w formie zapiekanki 🙂 najpierw podsmaża się je na patelni później na żaroodporne naczynie dajesz makaron lasagne, ciasno układasz klopsiki na to znów makaron zalewasz sosem z słodką śmietanka i wszystko posypujemy serem żółtym lub mozarella i do piekarnika 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.