Klopsiki w sosie musztardowym

Klopsiki w sosie musztardowym
Klopsiki w sosie musztardowym

Klopsiki w sosie musztardowym to klasyczne i chyba większości znane smaczne danie obiadowe.

W mojej propozycji przedstawiam klopsiki z mięsa mielonego drobiowego, które przygotowuje się w prosty i szybki sposób.

Przygotowanie sosu również nie zajmuje wiele czasu i robi się go ze składników, które są łatwo dostępne i przeważnie zawsze mamy je w domu.

Zachęcam do przygotowania i przypomnienia sobie smaku 🙂

 

Przepis na 12 klopsików w sosie musztardowym.

 

SKŁADNIKI:

300 g mielonego mięsa drobiowego

sól

czarny pieprz mielony

1 jajko

kajzerka lub tarta bułka

1 mała cebula

1 ząbek czosnku – opcjonalnie

1 lekko czubata łyżka mąki

3 łyżki musztardy sarepskiej

100 ml śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i czosnek obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

Kajzerkę namoczyć w wodzie, następnie odsączyć.

Mięso mielone przełożyć do miseczki, dodać jajko, posiekaną cebulę i czosnek, odsączoną kajzerkę lub tartą bułkę.

Doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, a następnie wyrobić masę mięsną i uformować małe klopsiki.

W garnku zagotować lekko osoloną wodę i na wrzątek ostrożnie włożyć klopsiki – wody powinno byś tyle żeby klopsiki były tylko lekko zakryte.

Gotować na małym ogniu około 10 minut od momentu wypłynięcia klopsików.

Ugotowane klopsiki wyjąć z wywaru.

Płyn zredukować do około pół litra i dodać do niego musztardę.

Do miseczki wlać śmietankę, dodać mąkę pszenną i kilka łyżek zimnej wody, całość dokładnie połączyć.

Masę śmietanowo-mączną zahartować małą ilością wywaru, wymieszać i dodać do całości, połączyć i zagotować.

Doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym.

Do przygotowanego sosu włożyć wyjęte wcześniej klopsiki.

Klopsiki w sosie musztardowym podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie ziemniaki i surówka z czerwonej kapusty.

Klopsiki w sosie musztardowym

Klopsiki w sosie musztardowym

Klopsiki w sosie musztardowym

122 Replies to “Klopsiki w sosie musztardowym”

    1. recznikow papierowych nie nalezy uzywac do osuszania produktow spozywczych, sa z makulatury, klopsiki smakuja lepiej gdy bedziemy je gotowac w wywarze bulionowym, bardzo lubimy to danie, pozdrawiam

  1. Też ostatnio robiłam klopsiki drobiowe, ale w sosie grzybowym (tata był w lesie i nazbierał podgrzybków :)). W sosie musztardowym nie jadłam, ale bardzo chętnie bym spróbowała!

  2. Zawsze na Twoim talerzu ląduje coś pysznego. Z takiego obiadu szczególnie ucieszyłby się mój Połówek, choć pewnie kapustę zamieniłby na buraczki z chrzanem 🙂

  3. Zgłodniałam przeglądając ten post 🙂 Zauważyłam u siebie, że gdy próbuję nowy przepis po raz pierwszy to danie jest udane a gdy robię to po raz drugi zawsze coś popsuję :-/

  4. Ja całkiem niedawno nauczyłam się jeść musztardę, aczkolwiek jak na razie polubiłam miodową i słoneczną. Nie wiem czy sarepska by mi posmakowała. Całość wygląda przepysznie. A surówkę z czerwonej kapusty wręcz uwielbiam 🙂

  5. Rzeczywiście klasyka, ale na pewno smaczna. Koleżanka namówiła mnie na mąkę ziemniaczaną do zagęszczania potraw – ładnie się rozprowadza, bez grudek i nie nadaje smaku. Jednak trzeba uważać, żeby nie przesadzić z ilością mąki. Za dużo i robią się nieapetyczne gluty z potrawy.

  6. Zjadłabym na obiadek takie klopsiki 🙂 tym bardziej że wczoraj miałam taki atak migreny że nie zjadłam nawet piętki z chlebusia a dziś mi smaki powróciły i do tego jeszcze taki sosik 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.