Kasza z pieczarkami i groszkiem

Kasza z pieczarkami i groszkiem
Kasza z pieczarkami i groszkiem

Kasza z pieczarkami i groszkiem zielonym, a także marchewką to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie.

Kasza pęczak świetnie komponuje się z warzywami, a całość doprawiona cząbrem smakuje wyśmienicie.

Dodatkowym atutem dania jest szybki czas przygotowania i niska cena produktów, które są łatwo dostępne przez cały rok.

 

Przepis na 3-4 porcje kaszy z pieczarkami i groszkiem

 

SKŁADNIKI:

3/4 szklanki kaszy pęczak

2 szklanki wody

3 łyżki oleju

1 duża cebula

300 g pieczarek

2 marchwie

1 szklanka zielonego groszku

sól

1 czubata łyżeczka cząbru

czarny pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE:

W garnku zagotować dwie szklanki osolonej wody, dodać łyżkę oleju i na wrzątek wrzucić kasze pęczak.

Gotować około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.

Po upływie podanego czasu gotowania wyłączyć palnik, a kaszę zostawić w wodzie na kolejne 20 minut do wchłonięcia przez kaszę pozostałej wody.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w kosteczkę.

Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w grube plasterki.

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, włożyć pokrojoną cebulę i krótko podsmażyć.

Dodać pieczarki i marchewkę, doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym.

Podsmażać do miękkości marchwi i odparowania wody z pieczarek.

Następnie dodać groszek zielony, kaszę pęczak i cząber.

Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kaszę z pieczarkami i groszkiem podsmażać do miękkości wszystkich warzyw.

Kasza z pieczarkami i groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.